Pazarlamada Google AdWords Kullanımı

AdWords, Google’ın arama motoru ve web siteniz üzerinden yapılan bir pazarlama sistemidir. Google AdWords, her boyuttaki ve sektördeki işletmelerin web sitelerine trafik getirmek için kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir. Google’da bir arama yapıldığında, konuyla ilgili web siteleri arama yapanlara gösterilir. Bu sayede pazarlanmak istenen ürün ya da hizmetin tanıtımı, tam da bu konuyla ilgilenen kişilere gösterilmiş olur.

Google AdWords reklamlarınızın gösterilmesi için ayıracağınız bütçeyi sizin belirlemenize olanak sağlar. Bu nedenle her boyuttaki pazarlama bütçesiyle kullanılabilir, dolayısıyla her büyüklükte işletmenin kullanabileceği bir tanıtım yöntemi sunar. Ayrıca, çok çeşitli hedefleme ölçütleri, harcanan her bir kuruşun değerini en üst düzeye çıkarmak için optimizasyon (otomatik ayarlama) yapar.

Rakamlarla Google AdWords

İnternet arama motorlarının küresel pazar payına baktığımızda, 2018 yılı itibariyle, Microsoft tarafından kullanıma sunulan Bing’in, küresel arama pazarının % 3,82’sini oluşturduğunu görürüz. Çinli arama motoru Baidu’nun ise % 0.55’lik bir pazar payı vardı. Bir diğer arama motoru olan Yahoo’nun küresel pazardaki payı % 2.76’dır. Bu durumda Google arama motorları arasında lider konuma yerleşerek % 90.28’lik paya sahiptir. Bu da demek oluyor ki, global olarak en çok tercih edilen arama motoru Google’dır. Google son sekiz yıl içerisinde küresel payını %88’in üzerinde tutmayı başarmıştır. Google, 2017 yılında 111 milyar ABD doları ile en yüksek teknoloji şirketi gelirlerinden birini elde etmiştir.(1) Bu gelirin 95 milyar doları reklamlardan gelmektedir.

İnternet kullanıcılarının sayısının sürekli arttığı göz önünde bulundurulduğunda, 2014 yılında %40.7’tan 2021 yılında %53.7’ye çıkacağı tahmin edilmektedir.(2) Demek oluyor ki, günlük ortalama 4,4 milyar, yıllık 2 trilyon arama yapılan Google arama motorunun kullanımı artmaya devam edecektir.(3)

Google’da son 10 yılda en çok aratılan anahtar sözcük “mezotelyoma” ve “avukat” kelimelerini içeriyor. “Mezotelyoma”, 2009’daki en pahalı anahtar kelime olup, bu kelime için tıklama başına ortalama 99,44 ABD doları bütçeyle reklam verilmişti. 2014 yılına kadar en pahalı anahtar sözcük grubu ise “mezotelyoma avukatı tx” idi ve ortalama tıklama başına 319,34 dolardı. Bir akciğer hastalığı olan “mezotelyoma”, asbest ile ilgili birçok davanın nedenini oluşturduğu için en çok aranan ve bu nedenle avukatlar tarafından en çok bütçe ayrılan anahtar kelime oldu. Bu da gösteriyor ki avukatlar tıklama başına ayırdıkları bütçenin çok daha fazlasını kazandıkları için reklam vermeye bu kadar pay ayırabiliyorlar.(4)

Sosyal Medya mı Google AdWords mü?

Google arama motoru, web sitelerine, sosyal medya platformlarından 10 kat daha fazla trafik çekmektedir. 2016 yılı itibariyle, sosyal medya platformları, web sitelerine yönlendirmelerin sadece %2.8’ini oluşturur.(5)

Organik Arama mı Reklam Vermek mi?

İçerik pazarlama yaparak, ücretsiz organik arama ile web sitenizi üstlere taşıyabilirsiniz. Doğru hazırlanmış içerik hem düşük maliyetle Google aramalarında bulunmanızı hem de sitenize gelen trafiğin satışa dönüşmesini sağlar. Arama motorları tarafından, doğru içerikle ücret ödemeden bulunmanız mümkün olsa da reklam vererek bunu çok daha hızlı ve yaygın bir şekilde yapabilirsiniz. Organik arama sonuçlarınızı analiz ettikten sonra AdWords’te kullanacağınız yeni anahtar kelimelerinizi belirleyebilirsiniz. Bununla birlikte Google AdWords bütçenize ve hedefinize göre farklı reklam yönetim araçları sunar. Mesela site ziyaretlerinizi arttırmak için “tıklanma sayısını en üst düzeye çıkarma” amaçlı optimizasyon yapabilir ve bütçenize göre olabildiğince çok sayıda tıklama almanızı sağlar. Reklamlarınızı belirli gün ve saatlerde göstermek için “özel reklam zaman planlaması” özelliğini kullanabilir, günlük bütçeniz dahilinde anahtar kelimelerinizin sizi arayan hedef kitlenizle eşleşmesini kolayca sağlayabilirsiniz.

Nasıl Daha Çok Tıklama Alabilirsiniz?

Google AdWords’te tıklama başına ücret için üst sınırı ihtiyaç ve hedeflerinize göre kendiniz belirleyebilirsiniz. Google AdWords’te, sosyal medya reklamlarından farklı olarak sadece reklamınız tıklandığında ödeme yapmanız gerekir. Google AdWords içeriklerinizde yer alan anahtar kelimelerin, bir kullanıcının arattığı kelimelerle eşleşme oranını yani alaka düzeyini belirler. Alaka düzeyi yüksek olan reklamlar daha çok tıklanma alacağı için aramalarda ilk sıralara taşınır. Bu yüzden reklam vermek istediğiniz içeriklerinizde alaka düzeyine dikkat etmeniz önemlidir. İçeriklerinizin aratılan kelimelerle alakalı olması tıklama başına maliyetinizi düşürmenizi böylece her tıklamada tasarruf etmenizi sağlar. Örneğin kareli gömlek satıyorsanız bu gömlek türünü arama motoruna anahtar kelime olarak yazan bir müşterinin size ulaşmasını sağlamak için “kareli gömlek”i anahtar kelime olarak ekledikten sonra reklam metninizde ve açılış sayfanızda “kareli gömlek” yazmanız reklam maliyetini düşürür.

Negatif Anahtar Kelimeler Ne İşe Yarar?

Anahtar kelimelerinizi seçerken negatif anahtar kelimeleri de listenize eklemek, sizin ürün ya da hizmetinizle ilgilenmeyen kullanıcıların, boş yere ilanınızı görmesini engeller. Negatif anahtar kelimeler, bu kelimelerle arama yapanlara reklamlarınızı göstermeyerek sadece hedef kitlenizin size ulaşmasını sağlar. Negatif anahtar kelimelerinizi seçerken arama terimleri raporu sonuçlarından yararlanabilirsiniz. Bu raporda ürün ya da hizmetinizle birebir eşleşmeyen arama kelimelerine göre negatif anahtar kelimeler için bir liste oluşturabilirsiniz. Örneğin sadece tenis malzemeleri satan bir dükkanınız varsa negatif anahtar kelime olarak “kort” kelimesini eklediğinizde tenis kortu arayanlara reklamınız gösterilmez. Tabii kort arayanların sizin ürününüzle de ilgileneceğini umuyorsanız bu kelimeyi negatif olarak eklemeden bir süre reklam performansını izleyebilirsiniz.

Doğru Anahtar Kelimeleri Seçebiliyor musunuz?

Google AdWords’te anahtar kelime seçimi ve kullanımınız reklamlarınızın ne zaman ve nerede görüntüleneceğini belirleme fırsatı sunar. Başarılı ve etkin bir reklam için müşteriniz olma olasılığı yüksek olan kullanıcılara ulaşmak ve aramalarda yukarı çıkabilmek için anahtar kelimelerinizi doğru seçmeniz çok önemlidir. Hedef kitlenize daha kolay ulaşma avantajının yanında etkili bir anahtar kelime listesi sizi yüksek maliyetlerden de koruyacaktır. Eğer anahtar kelimelerinizi doğru seçemediyseniz aramalardaki sıralamada aşağılara düşer ve reklam maliyetlerinizin artmasına engel olamazsınız. Kullanıcı aramalarıyla anahtar kelimelerinizin eşleşmesi için hedef kitlenizin ihtiyaç ve beklentilerini iyi bilmeniz yani müşterilerinizi iyi tanımanız ve içeriklerinize anahtar kelimelerinizi doğru bir şekilde yerleştirmeniz gerekir. Örneğin antika mobilya satıyorsanız direk “antika mobilya satın al” kelimelerinin yanında “antik dekor fikirleri”, “antika mobilya bakımı” gibi anahtar kelimeler de ekleyerek listenizi genişletebilir, maliyetlerinizi düşürebilirsiniz. Her bir anahtar kelimenin maliyeti seçtiğiniz kelimelerin rekabetine göre belirlenir.

Anahtar Kelimelerin Etkisini Nasıl Ölçeceksiniz?

Anahtar kelimelerinizin etkili olup olmayacağını ise “kalite puanı”na göre tahmin edebilirsiniz. Kalite puanınız, 1-10 arasındaki bir ölçekle belirlenir ve tahmini tıklanma oranı ya da reklam alaka düzeyi ile tahmini olarak hesaplanır. Bunun için de genel anahtar kelimelerin yanında daha spesifik kelimeleri listenize eklemek bir yöntem olabilir. Yani tek bir ürün grubuna göre farklı anahtar kelimeler listesi oluşturmanız reklamlarınızın başarısını artıracaktır. Mesela bir pastaneniz varsa yemeklerle ilgili daha genel anahtar kelimeler seçmek yerine direk unlu mamüller, pasta ya da kurabiye gibi kelimeler seçmek Google’da pastane arayan müşterilerinizin sizi bulmalarını kolaylaştırır.

Anahtar Kelimeler Nasıl Kullanmalı?

Bunun yanında tek bir kelime seçmek yerine en az iki kelimeden oluşan anahtar kelimeleri kullanmak daha etkilidir. Seçtiğiniz bu kelimeleri içerik metinlerinizde mutlaka kullanmanız gerekir. Bu noktada sadece anahtar kelimeleri içeriğinize gelişigüzel serpiştirmeniz de yeterli olmayacaktır çünkü Google aramasında size ulaşan bir kullanıcı kaliteli bir içerik okumak isteyecektir. Doğru içerik, hedefinize ulaşabilmeniz ve reklam bütçenizi kazanca dönüştürebilmeniz için en önemli adımdır.

Google AdWords’te Bütçeleme Nasıl Yapılmalı?

Google AdWords’te bütçenizi kontrol etme araçları size kolaylık sağlar. Hedef ve ihtiyaçlarınıza göre reklamlarınız için günlük bütçenizi belirleyebilir ve reklamlarınızın etkisini ölçerek bütçenizi istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. “Tıklama başına maliyet” özelliği ile Google AdWords bütçenizin kontrolünü elinize alabilirsiniz. “Maksimum tıklama başına maliyet” reklamınıza gelen her bir tıklama için ödemek istediğiniz en yüksek tutardır. Ücret hesaplanmasında kullanılan “Gerçek tıklama başına maliyet” ise içeriğinizi kalitesine ve anahtar kelimelerinizin doğru seçilmesine bağlı olarak değişen, sizden her bir tıklama için alınan ücrettir. Birden fazla anahtar kelimeniz olacağını düşündüğümüzde, tek bir “Maksimum tıklama başına maliyet” belirleyerek, anahtar kelimelerden hangisi daha ucuza geliyorsa bu kelimelerin kullanılması için tercihi Google’a bırakabilir veya her bir anahtar kelime için farklı “Maksimum tıklama başına maliyet” belirleyebilirsiniz.

Sonuç:

Google AdWords esnek bütçeleme seçenekleriyle tüm kontrolü sizin almanızı destekler, ölçülebilir sonuçlar verir, raporlama hizmetiyle reklamlarınızın etkinliğini ölçmenize yardımcı olur ve hızlı geri dönüş almanızı sağlar. Anahtar kelimelerle verilen reklam tutarı 2017 yılında yaklaşık 80 milyar USD olmuştur. Bu büyüklükte bir pazarlama yöntemini istediğiniz bütçelerle kullanabilmek büyük bir fırsattır.

1 https://www.statista.com/statistics/216573/worldwide-market-share-of-search-engines/
2 https://www.statista.com/statistics/325706/global-internet-user-penetration/
3 http://www.internetlivestats.com/
4 https://www.mediapost.com/publications/article/325444/most-expensive-search-keywords-surpassing-200-per.html
5 https://www.seo.com/blog/23-search-engine-facts-and-stats-you-oughta-know/