Restoran, Cafe ve Eğlence Mekânları için Tanıtım Rehberi

sosyal medyada kafe restoran tanıtımı

Restoranınızın, kafe ya da barınızın dekorasyonu, renkleri ve mobilyalarıyla harika bir ambiyansa sahip. Ses sisteminiz son model, müzik listeniz özenle seçilmiş. Menünüzdeki yiyecekler konusunda iddialısınız çünkü harika bir ekibe sahipsiniz. Servisiniz ise kusursuz ve hızlı. Restoranınızda müşterilerinizi ağırlamak için her şey hazır, eksik olan tek şey restoranınızın tanıtımı.

Restoranınıza, kafenize, barınıza güveniyor, müşterilerinize ulaşmak istiyorsunuz. Tanıtım için neler yapabileceğinize bir göz atalım.

1- Farklı Yönleriniz Neler?

Elbette menünüzdeki yiyeceklerin lezzeti müşterileriniz açısından oldukça önemli. Ancak insanlar restorana, kafe ya da bara sadece karınlarını doyurmak için gitmiyorlar. Anı yaşamak, paylaşmak, güzel anılar oluşturmak için de gidiyorlar. Özellikle restoranınız büyük bir şehirdeyse, rekabet etmeniz gereken daha çok işletme var demektir. Bu da restoranınızın, kafe ya da barınızın farklı yönlerini vurgulamanız gerektiği anlamına geliyor. Öncelikle farklılıklarınızı belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Restoranınızı farklı yapan menünüzdeki yemeklerin pişirme yöntemleri, malzemeleri ya da sunumları olabilir. Fakat tek başına bu yeterli değildir. Restoranınızın bulunduğu lokasyon, tasarımı, dekorasyonu, sofra düzeni ve servisinizle de yarattığınız farkı tanıtımlarda ön plana çıkarmanız sizi daha önlere taşıyacaktır.

2-Restoranınızın Bir Hikâyesi Var mı?

Hikâyeler her zaman çekicidir, akılda kalıcıdır. Farklılığınızın altında yatan şey, restoranınızın, kafe ya da barınızın hikâyesidir. Her işletmenin bir hikâyesi vardır. Bu kuşaktan kuşağa aktarılarak bugünlere uzanan tarihi bir hikâye ya da küçük bir dükkanda başlayan samimi bir hikâye olabilir. Özel bir yemeğiniz varsa onun da hikâyesini paylaşabilir, çalışanlarınızın ya da şeflerinizin başarılarını, kullandıkları yöntemlerin farklılıklarını anlatabilirsiniz. Akılda kalıcı olabilmek, duygulara hitap edebilmek için hikâyelere ihtiyacınız var. Önemli olan çoğu zaman ne anlattığınız değil, nasıl anlattığınızdır. Anlatmak istediğiniz ne olursa olsun bunu yapmak için hikâyelerin gücünden yararlanmayı unutmayın.

3-Peki ya Sloganlarınız?

Hikâyeniz hazır, peki sloganlarınız? Restoranınızın, kafe ya da barınızın bir markası, logosu var. Farklılıklarınız ortada. Şimdi ihtiyacınız olan şey sizi en iyi yansıtan sloganlar. Sosyal medya ve dijital platformlarda kendinizi ifade edebilmeniz için, hikâyenizin okunması ve kafenizin, restoranınızın tanınması için sloganlar güçlü araçlardır.

4-Fotoğraf ve Video Çekebiliyor musunuz?

Hikâyelerinizin okunmasını, web sitenize müşterilerinizin gelmesini sağlayan sloganları, görsellerle desteklemeniz gerekir. Unutmayın tek bir fotoğraf, tek bir video bile müşterilerinizi restoranınıza, kafenize çekmeye katkı sağlar. Yemek fotoğrafları çekmek teknik bilgi ve profesyonellik ister. Yemek fotoğrafı çekerken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri yemeğin tazeyken fotoğraflanmasıdır. Fotoğrafın çekilmesi için en fazla 30-60 saniyeniz vardır. Bu yüzden ekipmanların hazır bulundurulması gerekir. Yemek ne kadar tazeyse fotoğraf o kadar kaliteli olacaktır. Kullanılan lens fotoğrafın derinliğini belirler, ışık ise kompozisyonunuzu daha şık gösterir. Bu arada unutmadan belirtelim, yemek fotoğrafı çekerken flaş kullanmayın, doğal ışığın mucizelerinden faydalanın. Yemeğin sunumu, renkleri ve kompozisyonu ise ayrı bir estetik gerektirir. Fotoğraflarınızın abartılı olmamasına dikkat edin, yemeklerin güzel gözüktüğünden emin olun. Profesyonel bir fotoğraf çok yapay durabilir, amatör bir fotoğraf ise müşterilerde olumsuz bir etki bırakabilir. Bu dengeyi sağlamak için alanında uzman kişilerden yardım almaktan çekinmeyin. Yemek videoları ise daha kritiktir. Videoları hareketli fotoğraflar olarak düşünürsek kompozisyonda daha çok kontrol etmeniz gereken şey olacaktır. Kameranızı sabitlemeniz gerektiğini belirtmeye gerek yok zaten. Eğer konuşma içeren bir video çekecekseniz video süreniz bir dakikayı geçmesin, konuşmalar anlaşılır olsun. Kadraja giren, arka plandaki her şeye dikkat edin. Dağınık bir mutfak ya da lekeli bir masa örtüsü müşterilerinizin tüm iştahını kaçırabilir. Unutmayın her şey detaylarda gizlidir.

5-Dijital Platformlarda Var mısınız?

Hikâyelerinizi biriktirmek için bir web sitesine ihtiyacınız var. Yazılarınızı web sitenizde, blogunuzda paylaşmanız potansiyel müşterilerinizin size ulaşmalarını kolaylaştırır. Sizin hakkınızda daha fazla bilgi sahibi olurlar. Peki, web sitenizi, yani sizi nasıl bulacaklar? Bunun için dijital platformlarda var olmanız gerekiyor. Restoran, kafe ya da bar işletmelerinin tanıtımı için Instagram, Facebook ve Google Ads en etkili dijital platformlardır. Instagram hedef kitlenize ulaşabilmeniz için size harika bir fırsat sunar. Yeme/içme sektörü için Instagram en uygun sosyal medya platformlarından biridir. İtalyan restoranı Zizzi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, 18-35 yaş arası Instagram kullanıcıları, bir yılın beş tam gününü Instagram’da yiyecek fotoğrafları paylaşarak geçirerek harcıyor. Bu kullanıcıların %30’u Instagram hesabı olmayan bir restoranı tercih etmeyeceğini belirtiyor.* Siz de Instagram’da hashtagları kullanarak aramalarda kolayca bulunabilir, reklam vererek yemeklerinizin lezzetini ve restoranınızın, kafenizin ortamını yansıtacak görseller ve kısa videolar paylaşabilirsiniz.

Peki, web siteniz Facebook & Instagram hesabınızla entegre mi? Facebook ve Istagram en çok kullanıcıya sahip sosyal medya platformudur. Bu iki platformu internet sitenize trafik sağlamak, marka bilinirliğini artırmak, müşterilerinizle iletişim kurmak için kullanabilirsiniz. Restoranınızın, kafenizin bir Facebook hesabı yoksa ve reklam vermiyorsanız, potansiyel müşterilerinizi ellerinizle rakiplerinize hediye etmiş olursunuz.

Google arama motorunda ise her gün binlerce kişi restoran ve yemek ile ilgili arama yapıyor. Google’ın reklam servisi Google Ads potansiyel müşterilerinizin sizi bulmasını kolaylaştırıyor. Müşterilerinizi restoranınıza çekebilmek için restoranınızı tanıtan anahtar kelimeleri doğru seçmeniz çok önemli. Anahtar kelimeleriniz, restoranınıza özgü olmalıdır ancak arama sayısı yüksek olan genel kelimeleri -eğer sizin restoranıza uygunsa- aramalarda üst sıralarda yer almak için hedefleyebilirsiniz. Dijital platformlarda yapacağınız paylaşımlarla ilgili bir ipucu daha verelim; paylaşımlarınızı öğün saatlerinden önce yaparsanız acıkan midelere daha çok hitap edersiniz.

Türkiye’de 5 milyon kullanıcıya sahip olan popüler check-in uygulaması Foursquare (Swarm) dünyada 1.5 milyon işletme tarafından tanıtım aracı olarak kullanılıyor. Foursquare (Swarm), Yelp, Zomato, Google İşletmem ve Facebook Places gibi sosyal medya platformlarında yer almanız hem mevcut müşterilerinizin sizi puanlamasını sağlıyor hem de yapılan yorumlar potansiyel müşteri tercihlerini olumlu yönde etkiliyor. Tripadvisor ise restoranınızın, kafenizin bulunduğu bölgede yemek mekanı arayan müşteri kitlesinin size ulaşmasını ve restoranınız, kafeniz hakkında bilgi edinmesini sağlıyor. Eğer paket servisiniz varsa Getir Yemek, Yemek Sepeti, Trendyol Yemek gibi servisleri kullanmanız size avantaj sağlayacaktır.

7-Hedef Kitlenizi Belirlediniz mi?

Her şeyiniz hazır sayılır, tabii eğer doğru hedef kitlenizi belirlediyseniz… Potansiyel müşterilerinizin yaş aralığı, gelir grubu, ilgi alanları ve lokasyon gibi kriterlerini restoranınızın özelliklerine göre doğru bir şekilde belirleyemezseniz emekleriniz ve paranız boşa gider. Restoranınız, kafe ya da barınız hakkında kimin bilgi sahibi olması gerektiğini düşünüyorsanız paylaşımlarınız için onları hedeflemelisiniz. Yanlış bir hedef kitle seçimi oku hedef tahtasının dışına atmanıza sebep olur.

8-Müşterileriniz Sizi Tanıtıyor mu?

Sosyal medya hesaplarını kullanarak tanıtımınızı yaptınız ama iş burada bitmiyor. Tanıtımlarınızın geri dönüşünü de sağlıyor olmanız gerekiyor. En etkili tanıtımın müşterileriniz tarafından yapıldığını unutmayın. Müşterilerinizin restoranınızdan, kafe ya da barınızdan memnun ayrılması çok önemlidir. Müşterileriniz kendi yakın çevrelerine restoranınızla ilgili memnuniyetlerini zaten anlatacaklardır ancak bu yeterli değil. Sosyal medya üzerinden müşterilerinizin yaptığı olumlu yorumlar, kafenizde çekilmiş güzzel bir fotoğraf potansiyel müşterilerinize ulaşmada etkili olacaktır. Güzel bir Çin yemeği yemek isteyen bir müşteri ilk olarak Google ve sosyal medya hesaplarında arama yapıyor. Anahtar kelimeleri yazıp arattığında restoranınızın, kafeninizin müşterinin karşısına çıkması sizi seçmesi için yeterli olmuyor. Potansiyel müşterileriniz restoran özellikleri, yiyecek fiyatları ve adresinden önce restoran, kafe/bar puanınıza ve müşterilerinizin yorumlarına bakıyor. Tanıtımda bahsettiğiniz özelliklerinizin müşterileriniz tarafından da onaylanıyor ve paylaşılıyor olması tercih edilme oranınızı, müşteri sayınızı ve değerinizi en çok etkileyen faktör olacaktır. Müşterilerin paylaşımlarını ve yorumlarını dikkate almayı unutmayın!

Restoran, Cafe Tanıtım Yazıları için Unutmamanız Gereken 21 Madde

  1. Diğerlerinden farkınız ne?
  2. Hikâyeler akılda kalır. Sizin bir hikâyenizi var mı?
  3. Güzel fotoğraflar çekmek için profesyonel olmanıza gerek yok
  4. Foursquare’de, Zomato’da hiç yorumunuz yok mu?
  5. Popüler yemek servisi uygulamalarına üye misiniz?
  6. İnternetten menünüze ulaşılabiliyor mu?
  7. Sürekli sıradan şeyler göndermek yerine ilgi çekici içerikler yaratmaya çalışın.
  8. Biraz harekete ne dersiniz? Video candır…
  9. Burası gazete değil kabotaj bayramını kutlamak zorunda değilsiniz.
  10. Hikâyeniz hazır peki ya sloganlarınız?
  11. İçeriğinize duygu katabiliyor musunuz?
  12. TripAdvisor’da kayıtlı mısınız?
  13. Müşteri yorumlarını dikkate alın!
  14. Instagram hesabınızla özel olarak ilgilenmeniz gerekiyor.
  15. Dilini güzel kullananların yemekleri de güzel olur. ‘Gitçez’, ‘yapçaz’ diyerek farklı olamazsınız.
  16. Her şeyi yaptınız, peki Google Ads’i denediniz mi?
  17. Rahatlayın. Biraz mizahın kimseye zararı olmaz.
  18. Sosyal medya olmadan içerikleriniz ne işe yarar ki?
  19. Müşterilerinizi ellerinizle rakiplerinize hediye etmeyin.
  20. Yanlış bir hedef kitle seçimi, oku hedef tahtasının dışına atmanız demektir.
  21. Müşterileriniz sizi tanıtıyor mu?

* https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/millenials-restaurant-how-choose-instagram-social-media-where-eat-a7677786.html