Küçük İşletmeler için Sosyal Medya ve İçerik Pazarlama Rehberi

Content Marketing Guide for New Entrepreneurs

Küçük bir işletmeniz var ve işinizi büyütmek istiyorsunuz. Sosyal medyada yerinizi aldınız. İçerik pazarlama yöntemiyle işletmenizi kısa süre içinde büyütebilirsiniz. Nasıl mı? Adım adım ilerleyelim:

Dijital Dünyada Yerinizi Aldınız mı?

Potansiyel müşterilerinize ulaşmanız ve varlığınızı, yaptığınız işi duyuyabilmeniz için dijital ortamda da yerinizi almanız gerekiyor. Bir web siteniz yoksa müşterilerinize ulaşmayı unutun. Web sitesi, markanız ve yaptığınız iş ile ilgili bilgi ve güven vermenizi sağlar. İşletmeniz için hazırlayacağınız web sitesinin olabildiğince sade şekilde tasarlanması ve kolay kullanılır olması doğru bir tercih olacaktır. Web sitenizde içeriğinizi paylaşabileceğiniz bir blogunuzun da olması gerektiğini gözden kaçırmayın. Blogu sizi anlatacak, müşterilerinizin duygularına hitap edecek içeriğinizin bir arşivi olarak düşünebilirsiniz. Aynı zamanda blogunuz potansiyel müşterilerinizin sorularına cevap bulabileceği bir alan yaratacaktır.

Hikâyeniz Var mı?

Web siteniz hazır, artık dijital dünyaya merhaba dediniz. Web sitenizde yer alan bir blogunuz da var. Şimdi blogunuzu doldurma zamanı! İçeriğinizi hazırlamaya başlamadan önce yapmanız gereken bir şey var: hikâyenizi anlatmak. Girişiminizin nasıl doğduğunu, nereden gelip nereye gittiğini, yani sizi anlatacak bir hikâyeniz olması gerekiyor. Hikâyesi olmayan girişimlerin yolculuğu kısa sürüyor. Hikâyenizi, müşterilerinizin sizinle ilk tanışma anı olarak düşünebilirsiniz. Hikâyeler yakınlık kurar, güven verir, akılda kalır, duygulara hitap eder. Kalıcı olmak istiyorsanız öncelikle hikâyenizi anlatarak işe başlamalısınız. Unutmayın, her başarılı girişimin arkasında bir hikâye vardır.

İçeriğiniz Hazır mı?

Websitenize hikâyenizi eklediniz. Şimdi sıra içeriğinizi hazırlamaya başlamakta. Ne tür içeriğe ihtiyacım var? Nasıl bir dil kullanmalıyım? İçeriğim ne hakkında olmalı? gibi sorular aklınızda uçuşuyorsa ürün ya da hizmetinize odaklanın. Neyi farklı yaptığınızı, müşterilerinizin sizin hakkında neyi bilmek istediğini ve onlara ne anlatmak istediğinizi düşünerek yola çıkın. Farklılıklarınızı vurgulamak sizi özel kılar, müşterileriniz için özel bir yer edinmenizi sağlar. Müşterilerinizin neyi bilmek istediğini doğru tespit edebilirseniz, onlara ulaşmanız kolaylaşır. Müşterilerinize ne anlatmak istediğinizi belirlediğinizde, ürününüzden/hizmetinizden emin bir tavır sergiler, onlara güven vermiş olursunuz. İçeriğinizin dili sade ve anlaşılır olsun. İçeriğinizi hazırlarken doğru bilgilere yer vermeyi ve müşterilerinizin hislerine hitap etmeye özen gösterin.

Fotoğraf/Video Çekebiliyor musunuz?

İçerik sadece metinlerden oluşmaz. Fotoğraf ve video gibi görseller yazılı içeriğin ayrılmaz bir parçasıdır. Görseller içerikte anlatmak istediğinizi vurgular, içeriğinizi tamamlar. Bazen tek bir fotoğraf, videodaki bir saniye bile müşterilerinizin dikkatini çekmenizi sağlar. İçeriğinizi görsellerle desteklemeniz gerektiğini artık biliyorsunuz, peki fotoğraf ve video çekerken nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Ürününüzün gözle görünür hâle gelmesi için yaptığınız işe göre fotoğraf ve video çekim teknikleri değişir. Örneğin; eğer işiniz yeme içmeyle ilgiliyse, güzel bir tabak veya bir masanın çevresinde insanların olduğu bir fotoğraf, bir fırın işleriyorsanız fırından yeni çıkmış, buharı üstünde bir ekmek ya da bir kafe için çay veya kahve fotoğrafları iyi birer seçim olabilir. Eğer pimapen montajı yapıyorsanız montaj sırasında çekilmiş bir video sizi anlatmak için güçlü bir araç olabilir. Ancak takipçilerinize sürekli olarak bayi toplantılarından fotoğraflar sunmak o kadar iyi bir fikir olmayabilir. Eğer bir danışmanlık firmasıysanız işinizle ilgili bir video hem sizi hem de işinizi anlatmak için onlarca müşteri ziyaretinden daha etkili bir yöntemdir. Profesyonel destek işinizi kolaylaştıracaktır ancak doğallıkla profesyonellik arasındaki dengeyi de göz ardı etmeyin.

Sosyal Medya Kullanıyor musunuz?

ullanacağınız sosyal medya platformunun aktif kullanıcı sayısı önemlidir ama seçiminizi etkileyen tek faktör olmamalıdır. Stratejik olarak tek bir sosyal medya platformunda yer almaktansa ürününüze/hizmetinize göre birden fazla sosyal medya kanalını kullanmak her zaman daha avantajlıdır. Kullanıcı sayısı ve kullanıcıların demografik yapısı, sosyal medya platformlarının sunduğu hizmetler ve kullanım amaçları gibi kriterler göz önünde bulundurulduğunda Facebook, YouTube, TikTok ve Instagram gibi sosyal medya kanalları girişimcilerin amaçlarına daha uygundur.

Göze hitap eden, örneğin seramik, süs eşyaları ya da elbiseler satan bir girişiminiz varsa Instagram, TikTok ve Facebook tanıtımınız için uygun bir platform olabilir. Eğer takı tasarımı, dikiş, örgü gibi el işleriyle ilgili bir girişiminiz varsa ürününüzün yapım aşamalarının bir kısmını YouTube’da paylaşabilirsiniz. Ürünlerinizin satışa hazır halini ise Instagram ve Pinterest’de paylaşabilir, müşterilerinizi web sitenize yönlendirerek satış yapabilirsiniz. Kullanacağınız sosyal medya platformlarını ürününüzün/hizmetinizin özelliklerine göre belirleyin.

Peki, Sosyal Medya Kullanmayan Müşterileriniz?

Google global olarak en çok kullanılan arama motorudur. Her gün birçok kişi anahtar kelimeler kullanarak Google’da aramalar yapıyor. Sosyal medya kullanmayan hedef kitlenizin size ulaşması için arama sözcüklerinde ön sırada çıkmak veya Google Ads kullanmak en etkili yöntemdir. Ürün/hizmetinizi en iyi tanımlayan kelimeleri seçebildiğiniz zaman, potansiyel müşterilerinizin aradığı kelimelerle eşleşir ve reklamınızın görüntülenme/tıklanma olasılığı artar. Google Ads’te reklam ücretini ise siz belirleyebilir, bütçenize göre değişiklik yapabilirsiniz.

Kime Ulaşacağınızı Biliyor musunuz?

Her şeyiniz tamam, şimdi potansiyel müşterilerinizi düşünerek hazırladığınız içeriği onlara ulaştırabilirsiniz. Bahsettiğimiz sosyal medya hesaplarına reklam vererek hedef kitlenizi ürün ya da hizmetinize göre seçebilirsiniz. Bunu yaparken yaş, cinsiyet, meslek ve gelir grupları ya da lokasyon gibi filtrelerle ürün/hizmetlerinize ilgi duymayacak takipçiler yerine müşteriniz olabilecek hedef kitlenizi kolaylıkla belirleyebilirsiniz.

——————- 0 ——————-

Küçük işletmeler için sosyal medya kullanımı ve içerik pazarlama hizmetimiz hakkında bilgi almak için lütfen aşağıdaki formu doldurun:

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.