
İçerik pazarlamada Facebook ve Instagram’ın Twitter, Linkedin gibi diğer sosyal medya ağlarına göre bir adım önde olduğu yadsınamaz bir gerçek. Yine de tanıtımı yapılacak olan markanın ürünleri ya da hizmetlerine göre kullanılacak sosyal medya ağı belirlenmesi gerekir.
Mesela yemeklerini ön plana çıkarmak isteyen bir kafenin tanıtımı için görsel ağırlıklı ilerlemeniz daha etkili olacaktır. Bu yüzden Instagram ve Facebook üzerinden tanıtımları hazırlamak stratejik olarak daha iyi olur. Facebook ve Instagram hesapları birbirleriyle ilişkilendirilebildiği için iki ağdan da eş zamanlı tanıtım yapma şansınız olur. Aynı şekilde tüketici kitlesi kolay ayrıştırılabilir olan bir danışmanlık hizmeti için Linkedin üzerinden tanıtım yapmak mantıklıdır. Örneğin bir mimarlık hizmetinin tanıtımı için Linkedin’den mesleği mimarlık, tasarım ve dekorasyon olarak belirtilmiş kişilere ulaşmak tanıtımınızı güçlendirecektir. Ancak Linkedin reklamlarının maliyeti yüksek olduğu için geniş bir kitle yerine o kitleye ulaşmanızı sağlayabilecek kilit pozisyondaki kişilere ulaşmayı hedeflemelisiniz. Finans alanında eğitim veren bir şirketiniz varsa finans çalışanlarına tek tek ulaşmak çok akıllıca olmayabilir. Bunun yerine 10.000’den fazla çalışanı olan bir finans şirketinin insan kaynakları direktörüne ulaşmak için Linkedin’i kullanmak doğru bir seçim olacaktır.
Tüm bunların yanında Facebook kullanarak hedef kitleye çok daha etkili ve düşük maliyetle ulaşmanız mümkündür. Facebook hem görsel kullanımı, hem de yazı açısından kısıtlama getirmediği için çok daha avantajlıdır. Mesela tanıtımınızı Twitter’daki gibi sadece 140 karaktere sığdırmanıza gerek kalmaz. Elbette karakter kısıtlamasının olmaması, uzun bir tanıtım yazmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Şimdi birlikte Facebook’un içerik pazarlamadaki etkisine göz atalım.
İstatistikler Yalan Söylemez!
Temmuz 2017 itibariyle, Türkiye’de 67 milyon internet kullanıcısı var.* Sosyal medya kullanıcılarının 46 milyonunun Facebook hesabı var. Facebook’tan sonra en çok Twitter, Google +, Youtube, Instagram ve Linkedin kullanılıyor.** 2016 yılı verilerine göre, Türkiye’de 5 milyon Linkedin hesabı var.*** İstatistiklere baktığımızda Türkiye içerik pazarlama için oldukça uygun. Facebook ise sosyal medya ağları içerisinde hem kullanıcı sayısı açısından hem de reklam bütçesi açısından oldukça etkili bir kanal. Elbette bir sosyal medya ağının kullanıcı sayısının yüksek olması en etkili tanıtım yolu olduğunu göstermez. Twitter’da etkili sloganlarla, Instagram’da etkili görsellerle ve Youtube’da markanızı anlatan videolarla da oldukça başarılı tanıtımlar yapmak mümkün.
Less is More!
Eğer ürettiğiniz içerik hedef kitleniz tarafından yararlı ve paylaşmaya değer görülürse, kendileri gönüllü olarak tanıtımınızı ilgileneceklerini düşündükleri kitleye ulaştırırlar. Böylelikle tek bir Facebook tanıtımı ile çok daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmış olursunuz. Ayrıca Facebook tanıtımınızı daha çok kişiye göstermek için reklama fazladan bütçe ayırmak zorunda kalmazsınız.
Sınırları Zorlayın!
Twitter daha çok mikro blog ve haber paylaşımı için kullanılıyor. Twitter’daki hedef kitle Facebook’taki kadar detaylı olmasa da erişimi yüksek. Twitter, Facebook’a göre daha hızlı bir akışa sahip. Görsel paylaşım ağı olan Instagram’da, kullanıcılar aşağıda yazdığınız paylaşımlarla çok fazla ilgilenmez. Yazı boyutları hem daha küçüktür, hem de görselin altında kalır. Yani eğer görsel kullanıcının dikkatini o anda çekemezse, okumayla çok fazla uğraşmadan tanıtımınızı geçer. Linkedin ise her sektördeki marka için uygun olamayabilir. Daha çok profesyonellerin iş hayatına dair paylaşımlarda bulunduğu Linkedin’de markanız kullanıcılara direkt hitap etmiyorsa, diğer paylaşımlar arasında kaybolur. Facebook, sınırsız paylaşım çeşitliliğine sahiptir. Görsel, video, grafik, yazı paylaşabilir, canlı yayın yapabilirsiniz. İçeriğinizi paylaşarak markanızı tanıtmak için hangi ağın daha yararlı olacağına karar vermeden önce küçük bütçeli denemeler yaparak en doğru kararı verebilirsiniz.
Hedefe Odaklanın!
Sosyal Medya, hedef kitlenizi markanıza uygun bir şekilde belirleyebileceğiniz bir çok seçenek sunuyor. Cinsiyet, konum, gelir ve eğitim düzeyi, ilgi alanları, yaş gibi seçenekleri markanızın özelliklerine göre belirleyerek hedef kitlenize uygun bir bütçe ile ulaşmanız mümkün. Örneğin sadece hamile kadınlara yönelik bir ürününüz varsa içeriğinizi erkeklere, çocuklara ya da 50 yaş üstü kadınlara göstermenize gerek yoktur. Doğru hedef kitleyi belirlemek, markanız ile ilgilenecek kullanıcılara ulaşmanızı sağlar. Ürün yada hizmetiniz ile ilgilenmeyecek olanlar için ise fazladan reklam ücreti ödemenizi engeller. Facebook’a göre tanıtım ücreti daha fazla olan Linkedin’de, geniş bir kitle yerine kilit pozisyondaki kişilere ulaşarak tanıtımınızı yapabilirsiniz. Böylece erişim için ödediğiniz ücretin karşılığını alabilirsiniz. Youtube’da hazırladığınız içeriği video ile paylaştığınızda çok hızlı bir şekilde çok fazla kişiye ulaşma şansınız oldukça yüksektir. Instagram ise görsel içerikli paylaşımlarla hedef kitleye ulaşmak için liderliği elinde tutuyor.
Kaynaklar:
* TÜİK. (2017). Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması http://www.tuik.gov.tr/HbPrint.do?id=24862
** The Statistical Portal. (2017). Which social media do you use? https://www.statista.com/statistics/570098/distribution-of-social-media-used-turkey/
*** The Statistical Portal. (2017). LinkedIn: registered members worldwide as of 1st quarter 2016, by country (in millions) https://www.statista.com/statistics/272783/linkedins-membership-worldwide-by-country/
——————- 0 ——————-
İçerik pazarlama hizmetimiz hakkında bilgi almak için lütfen aşağıdaki formu doldurun:
İlk yorum yapan olun