Etkin Dijital Pazarlama için Bilmeniz Gereken 10 Kural

1-Dijital Pazarlama Mimarisi

Dijital pazarlama ağınızın merkezinde bir veya birkaç web sitesi, buna bağlı sosyal medya hesapları, bloglar ve elektronik ortamda veri alışverişi yapabilen farklı uygulamalar olabileceği gibi merkezde sosyal medya hesapları veya bloglar da olabilir. Önemli olan bu mimarinin düzgün ve belirli bir amaca uygun biçimde tasarlanmış olması, tüm kanallarda ortak dil, ortak akıl ve benzer tasarım öğeleri kullanılması.

2-Dijital Kanallar Arası Entegrasyon

Ağınızda yer alan tüm kanalların birbiriyle entegre biçimde çalışması hem zamanlama açısından hem de bir kampanyanın verimliliği açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu entegrasyon, bir çok işletmenin uyguladığı gibi sadece aynı içeriğin tüm kanallara aynı anda gönderilerek zaman kazanılması ya da gücünün artırılması anlamına gelmiyor. İyi bir entegrasyon her mecraya bir kampanyanın farklı bacaklarında farklı görevler atayabilir.

3-Farklı Mecralara Göre Özelleştirilmiş İçerik

Bir pazarlama stratejisi oluşturulurken her mecranın kendine uygun biçimde kullanılması çok önemlidir. Bir içerik hazırlanırken, Twitter için 140 karakterlik çarpıcı bir bölüm, Instagram için uygun bir görsel, Facebook için farklı bir sunum ile hazırlanması ve her mecranın kendi yapısına uygun biçimde kullanılması sağlanırsa sonuç çok daha başarılı olacaktır.

4-Özgün İçerik

Gelelim asıl konuya: Nasıl dediğiniz, nerede dediğiniz, kime dediğiniz elbette çok önemli ama hepsinden daha önemlisi ne dediğiniz. Dijital medyadaki içeriğiniz bilgilendirici, doğru, ilgi çekici, yaratıcı ve kimliğinize uygun olmalı. Yalnızca iyi bir içerik bile tek başına işletmeniz için büyük değer yaratabilir.

5-Etkileşim

Sosyal medyayı ve web sitenizi yalnızca mesajınızı vermek üzerine kurgularsanız sağlayabileceğiniz faydanın %50’sinden vazgeçmiş olursunuz. Dijital medyadaki tüm kanallar ulaşabildiğiniz kişilerin de size ulaşabilmesine olanak sağlar. Dijital medyanın geleneksel kanallara göre en büyük farkı bilgi akışının karşılıklı olması ve bu etkileşim sayesinde ulaştığınız her kişiyle özel bir iletişim olanağı sağlıyor olmasıdır. Sadece bu kanalların açık olması da yetmez, sosyal medyada kullandığınız dil kullanıcıları yanıt vermeye, sizinle iletişime geçmeye teşvik etmeli.

6-Reklam

Dijital pazarlama stratejinizin içinde mutlaka reklamların da yeri olmalı. Geleneksel reklam anlayışı, dijital pazardaki onlarca yeni yöntem ile içerik değiştirmiş durumda. Her şeyden önemlisi dijital kanallar size müşteri geri dönüşleriyle ilgili anlık bilgi ve çok daha ayrıntılı bir ölçümleme olanağı sağlıyor. Dijital reklam kampanyası, ölçümlere göre dinamik olarak değiştirilebilir heder ve bütçeler ile yönetildiğinde çok daha başarılı oluyor.

7-Ölçümleme

Dijital medya hem reklamlarınızın hem de tüm içeriğinizin nasıl karşılandığı ile ilgili çok ayrıntılı istatistiklere sahip. Dolayısıyla dijital medya stratejiniz mutlaka bu bilgilerden yararlanmalı ve hangi içeriğin kimler tarafından nasıl algılandığı doğru biçimde yorumlanmalı. Elbette bu bilginin sadece dijital pazarlama açısından değil işletmenizin tümü açısından da önemli bir bilgi olduğunu unutmamak gerekli.

8-Yenilik, Değişim ve Esneklik

Dijital pazarlama stratejiniz, teknolojik gelişim ve elektronik çağın hızına uygun olarak esnek bir yapıya sahip olmalıdır. Sizin planınızda olmayan bir kanal bir anda öne çıkabilir ya da tam tersi olabilir. Mobil cihazlara yenileri eklenebilir, hiç gündemde olmayan bir uygulama bir anda öne çıkabilir. Kurduğunuz yapı bu genişlemeyi sağlayacak esneklikte olmazsa, yeniliklerden erken yararlanma fırsatını kaçırabilirsiniz.

9-Şeffaflık ve Açık İletişim

Özellikle sosyal medya, kullanıcıların yorumlarına açık yapısıyla geleneksel kanallardan son derece farklıdır. Sizinle ilgili olumsuz bir haber kısa sürede tüm sosyal medyada yayılabilir. Bu nedenle işletmenizin her kanalında dürüst ve açık iletişimi yerleştirmiş olmanız, müşterilerinizle ve çalışanlarınızla açık, dürüst bir iletişim kurmuş olmanız gerekli.

10-Uzmanlık / Profesyonel Destek

İşletmenizdeki dijital pazarlama yönetimi, herhangi bir unvandaki bir yöneticinin ikincil görevi değil içerik, tasarım, iletişim ve pazarlama konusunda bilgi sahibi uzman bir kişinin/ekibin gözetiminde olmalı. Eğer bu sağlanamıyorsa dışarıdan destek almanın yolları araştırılmalıdır.

Burak Kaya hakkında 23 makale