İçerik Pazarlama mı Geleneksel Pazarlama mı?
İçerik pazarlamanın, geleneksel pazarlamaya göre en önemli üstünlüğü, sonuçların ölçülebilir olmasıdır. Eğer verileri doğru analiz edebilirseniz, her bir içeriğinizin farklı hedef kitleler üzerindeki etkisini ölçebilir ve bu ölçüme göre çok daha etkili içerikler üretebilirsiniz. Yaptığınız tanıtımın başarısını artırmak için, içeriğinizi doğru yerde, doğru zamanda ve doğru kişilere göstermeniz gerekir. Veriye dayalı içerik pazarlama potansiyel müşterilerinizi tanımanızı ve hedef kitlenizin beklentilerini doğru tespit etmenizi sağlar.
Veri Kaynakları
Facebook gibi içerik pazarlama için yoğun kullanılan sosyal medya kanalları ya da Google Analytics gibi internet sitesi performans ölçme araçları size detaylı veri sağlar. Bu veriler size sadece tanıtımlarınızın başarılı olup olmadığı bilgisini verir. Ancak içeriklerinizin neden başarılı ya da neden başarısız olduğunu tespit edebilmek için farklı bir veri analizine ihtiyacınız vardır.
İlk adım, büyük bir veri yığını içerisinden işinize yarayacak olanları belirleyebilmektir. Sosyal medyada yaptığınız paylaşımların etkileşimleri, kullanabileceğiniz önemli verilerden birisidir. Sosyal medya trafiği olarak da tanımlayabileceğimiz etkileşimler yani içeriğinizin ne kadar beğenildiği, ne kadar yorum aldığı, tıklandığı, paylaşıldığı gibi veriler marka bilinirliği ve müşteri ilişkileri açısından size altın değerinde bilgiler sunar. Bu veriler, hedef kitlenizin hangi içerikle ilgilendiğini ve etkileşim içinde olduğunu gösterir. İçerik pazarlamanın kilit noktası hedef kitleye uygun kaliteli içerik oluşturmaktır. Verilerin analiz sonuçları, içeriklerinizin kişiselleştirilmesini sağlar.
Saniyede 8 bin tweet’in atıldığı, Instagram’da 900 fotoğrafın paylaşıldığı, Youtube’da 77 bin videonun izlendiği ve Google’da 72 bin aramanın yapıldığı bir dünyada veri analizi odaklı içerik pazarlama yapmayarak başarıya ulaşmak mucize.* Veriyi en iyi şekilde kullanabilen uzmanlar bile şimdilik mevcut verinin sadece %12’sini kullanarak** büyük fark yaratabiliyorlar. Bu ortamda yeterli veri analizi yapmadan dijital dünyada tanıtım yapanlar ise paralarını çöpe atmış oluyorlar. Örneğin ofis mobilyası satışı yapan bir şirket, Google’da “ofis mobilyası” arayanları hedeflerken “ikinci el ofis mobilyası” arayanlara da ilanını gösterdiğinin farkında değilse parasını boşa harcamış olur.
İçerik pazarlama planlamamızı yaparken biz zamanımızın büyük bölümünü veri analizine ayırıyoruz. Bu sayede ürettiğimiz farklı içeriklerin, farklı mecralarda, farklı hedef kitleler üzerindeki etkilerini detaylı olarak görebiliyor, böylece tanıtıma yapılan yatırımın getirisini en üst seviyeye çıkartıyoruz. Bu analiz olmadan yapılan tanıtım, haritasız yolculuk yapmaya benzer.
* http://www.internetlivestats.com/one-second/#youtube-band
** https://www.fatbit.com/fab/use-big-data-content-marketing/