Semantik SEO Nedir, Neden Önemlidir?

Semantik SEO nedir?

Semantik SEO Nedir?

Semantik SEO, arama motorlarının sonuç sayfalarında yükselmek için web sitenizin içeriğinde yaptığınız anlam temelli iyileştirmelerdir. Semantik SEO çalışmasında yola anahtar sözcükler üzerinden çıkılsa da odak noktasındaki soru “Ben hangi sözcükleri kullanıyorum?” değil “Ben ne anlatıyorum?” sorusudur.

Semantik SEO: Anahtar Sözcüklere (Keywords) Değil, Bağlama (Context) Odaklanmak

Semantik ya da Türkçesiyle anlambilim, göstergeler veya sözcüklerin anlamsal olarak ilişkilerini sorgular. Göstergelerin gerçek olarak ne anlama geldiğini, neye işaret ettiğini algılamaya çalışır. SEO’daki kullanımı ile anlambilimsel yaklaşım, salt sözcüklere değil sözcüklerin anlamlarına odaklanarak içeriği kullanıcının doğru olarak anlamasını sağlayacak biçimde sunmaya çalışır.

Belki bir örnek üzerinde düşünürsek Semantik SEO’nun ne anlama geldiği daha iyi anlaşılabilir. Resim araç-gereçleri satan bir mağazanın içeriği üzerinde çalıştığımızı düşünelim. Bizim ulaşmak istediğimiz grupları şöyle özetleyebiliriz:

  1. Hobi amacıyla kendileri için resim malzemesi alacak kişiler;
  2. Görsel sanatlar dersi için ilkokul veya ortaokuldaki çocuklarına resim malzemeleri alacak kişiler;
  3. Ressamlar ve resim öğretmenleri;
  4. Lise veya Üniversitelerin Güzel Sanatlar Bölümü öğrencileri.

Öncelikle bağlamı bir yana bırakarak anahtar sözcüklere bakalım. Bildiğiniz gibi resim sözcüğü Türkçede birden fazla anlama geliyor. Bir siteye fotoğrafını yüklemek isteyen veya fotoğraf üzerinde değişiklik yapmak isteyen kişilerin ya da resim yapmakla ilgilenen kişilerin aramalarında ya da internette bir görsel arayan kişilerin sorgularında ‘resim’ sözcüğünün geçebileceğini tahmin edebiliriz.

Bu belirsizliği ortadan kaldırıp en azından fotoğrafla ilgili aramaları dışarıda bırakmak için ‘resim dersi’ konusuna odaklanmayı tercih edersek bizim sağladığımız malzemelerin resim dersinde kullanılacak olsalar bile resim dersi almak isteyen öğrencilerin bizim şu anki ilk hedefimiz olmadığını düşünebiliriz. Yani ‘resim dersi’ araması araç gereç olarak bizi çok ilgilendirirken, resim dersini nereden alacağını arayan kişi en azından şimdilik bizim odağımızda değil. Bu tür bir durumda ‘resim dersi’ aramasını gözden çıkaramayız ancak arama motorlarına bizim sayfamızın ‘resim dersi’nin araç-gereçleriyle ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olabiliriz. Bunu yapmanın birbirini destekleyen iki yolu vardır:

  1. Kendi yolumuzu ve rotamızı açıkça ortaya koymak,
  2. Diğer konulara göz kırpmamak.

Aynı örnek üzerinden gidersek, yapmamız gereken şey arama motorunun bizi doğru şekilde anlaması için ona yardımcı olabilecek sözcükleri anlam bütünlüğünü gözeterek yazımızda kullanmaktır. Bu sözcüklerin çok az bir arama hacmine sahip olmasının önemi yok. Cümle içinde ve olağan biçimde kullanılan yağlıboya, akrilik, spatula, proje çantası, palet, duralit, tuval, şövale, fırça gibi sözcükler arama motorunun sayfamızın ne üzerine olduğunu anlamasını sağlayacaktır. Elbette malzeme araç, gereç gibi sözcüklerin varlığı da arama motoruna çok sayıda ipucu verecektir. Bizi ilgilendirmeyen resim dersinin nasıl olması gerektiği, resim öğretmeninin nitelikleri gibi ayrıntılarsa bizim hiç değinmememiz gereken konular.

Aynı şekilde müzelerle ilgili bilgi arayan, ressamları araştıran veya falanca kişinin resmini arayan kişilerden uzakta durmayı da becerebilmemiz gerekiyor.

SEO’nun mantığına uzaksanız şöyle düşünebilirsiniz: “Resim dersi için öğretmen arayan kişinin veya ressamlar hakkında bilgi sorgulayanların benim siteme gelmesinin ne zararı olabilir ki? Fazla mal göz çıkarmaz, belki bu kişiler de ileride benden malzeme alır.”

Böyle düşündüğünüz zaman genellikle kaybedersiniz. Çünkü içeriğinizin hedefine uygun olmayan kişiler sayfanıza girdikten kısa bir süre sonra aradıklarını bulamayarak ayrılırlar ve arama motoru da bunu sizin hanenize kötü bir kullanıcı puanı olarak yazar. Bu puanlar arama motoru sonuç sayfalarında sitenizi geriye düşürür. Siz de gerçek hedefiniz olan bin kişiyi çok mutlu edebilecekken, on bin kişiye ulaşıp düşük bir memnuniyet düzeyine erişmiş olursunuz.

Anahtar Sözcük Yaklaşımı ile Semantik Yaklaşım Arasındaki Farklar

  1. Anahtar sözcük yaklaşımı ‘arama sorgusuna’ ve onun yanıtına odaklanırken semantik yaklaşım kullanıcıların arama niyetlerini anlamaya ve o niyete uygun bir yanıt vermeye odaklanır.
  2. Anahtar sözcük yaklaşımı sözcüklere ve sorgulara odaklanırken semantik yaklaşım konuya, metin bütünlüğüne ve anlama odaklanır.
  3. Anahtar sözcük yaklaşımı sözcüklerden başlayarak anlama ulaşmaya çalışırken semantik yaklaşım önce anlamı oluşturur daha sonra ona uygun sözcüklere yer verir.

Örneklerle açıklama geleneğimizi bozmayalım dersek anahtar sözcük yaklaşımı yumurta, domates ve tereyağına odaklanarak menemeni anlatmaya çalışırken semantik yaklaşım menemene odaklanarak malzemelere yer verir.

Semantik SEO’ya Ne Kadar Güvenebiliriz?

Semantik SEO’yu hedeflemekle birlikte arama motorunun sitenizi doğru şekilde anlayacağına tam olarak güvenmemeniz gerekir. Sonuçta karşımızda anadili Türkçe olan bir insan yok, verileri analiz ederek öğrenmeye çalışan bir makine var.

Bazı sitelerin içeriklerinde karşı olduğu ürün çok fazla yer alıyor. Bir örnek vermek gerekirse, siz ahşap oyuncaklar satıyorsunuz ve plastik oyuncaklara karşısınız. Plastiklerin gezegenimizi kirlettiğini, çocuklar için zararlı maddeler içerdiğini düşünen ‘güzel’ bir insansınız. Sitenizde ahşap oyuncakların yararlarından söz etmek yerine, plastiklerin zararından söz ettiğiniz için arama motoru sizi plastik oyuncaklarla ilişkilendirebilir. Parasal bir getirisi olmasa da en azından plastik oyuncak arayanları bilinçlendirdiğinizi düşünerek teselli bulsanız da asıl sorun bu değil. Asıl sorun sizinle aynı düşüncede olan ve ahşap oyuncak arayan kişileri rakiplerinize kaptırmanız. Çünkü arama motoru sizin sayfanızı doğru bir şekilde anlayamadı. Oysa sizin yapmanız gereken kendi ürünlerinizi daha açık, daha anlaşılır, daha ayrıntılı biçimde anlatarak arama motoruna tahta oyuncaklar konusunda hazine değerinde bir içerik sunmaktı. Eğer kısaca söz etmiş olsaydınız plastik oyuncakların zararlarına değinmenizin de hiçbir zararı olmayacaktı.

SEO’nun Geleceği: Semantik SEO

Yapay zekâ ve makine öğrenimi geliştikçe arama motorları içeriğimizi daha doğru biçimde anlayacaklarını düşünebiliriz. Semantik SEO’ya odaklanan sitelerin arama motorlarına tam istedikleri türden içerikler sunmuş olacaklar. Hem kullanıcı açısından hem de arama motorları açısından asıl olan sizin içeriğinizi hazırlarken neyi hedeflediğiniz değil içeriğinizin tam olarak ne anlama geldiğidir.

2000’li yılların başlarında arama motorları yalnızca sözcüklere odaklanıyordu. Bunun sonucu olarak da arama sonuçlarında önde çıkmak isteyenler içeriklerini sözcük yığınlarıyla doldurarak ön plana çıkıyorlardı. Kullanıcı açısından çok rahatsız edici olsa da insanlar anahtar sözcük yığınlarının arasından bir anlam çıkarmaya çalışıyorlardı.

– Google Humminbird Güncellemesi

2012 yılında Google mühendislerinden Amit Singhal bir Introducing the Knowledge Graph: things, not strings adlı bir makale yazdı. Singhal bu makalesinden ‘Taj Mahal’ sözcüğünün arama motoru için iki sözcükten ibaret olduğunu ancak kullanıcılar açısından bunun ötesinde bir durum olduğunu anlatıyordu: ‘Taj Mahal’ arama yapan kullanıcı açısından bir mimari anıt, Grammy ödüllü bir müzisyen ya da Hindistan’da bir restoran olabilirdi. Google’ın artık sözcüklerin ötesine geçerek içeriği daha derinliğine analiz etmeye ve sayfanın bağlamına odaklandığının belki de ilk işareti buydu.

Google, 2013 yılında hayata geçirdiği Hummingbird Algoritma Değişikliği ile SEO’yu anahtar sözcük yığmanın ötesine taşıdı. Artık sözcüklere değil bağlama bakacak ve içeriği daha derinlemesine tartacak bir algoritma gelmişti. Google’ın yeni algoritmasına hummingbird (sinek kuşu) adını vermesinin nedeni ise sinek kuşlarının hızı ve keskin hareketleriydi. Sonuçlar her ne kadar duyurulduğu kadar keskin olmasa da artık SEO açısından yen bir dönem başlamıştı. Google artık bir yandan kullanıcının arama niyetini doğru olarak anlamaya çalışırken diğer yandan içeriklerin ne anlam taşıdıklarını derinlemesine çözümleme amacındaydı. Kuşkusuz bu amaç bugün de değişmiş değil. Dolayısıyla Semantik SEO yaklaşımı bugün hem kullanıcının hem arama motorunun hem de içerik sağlayıcının bir arada mutlu olabilecekleri bir ortam için en uygun yaklaşım olarak görünüyor.

Semantik SEO için Araçlar

Semantik SEO’nun başlangıç noktası kullanıcının arama niyetini doğru bir şekilde anlamaktır. Sizin sunmayı düşündüğünüz içerikle örtüşen kullanıcıların arama niyetlerini bir kenara not alın. Daha sonra Google Sorgu bölümündeki tamamlayıcıları, Semrush veya benzeri programlardaki sözcük araçlarını kullanarak anahtar sözcüklerle ilgili diğer sözcüklere bir göz atın. Sayfanızın anlamsal bütünlüğü ve kullanıcıların arama niyetlerinin örtüştüğü sözcükleri arama hacimlerine bakmadan süzün. Anlamı başka bir yere götürecek sözcükleri ise negatif sözcükler olarak kaydedin.

Sayfanızın semantik yapısını ve dil bütünlüğünü gözeterek olabildiğince akıcı biçimde içeriğinizi hazırlayın. Eğer içeriğiniz aşağıdaki koşulları sağlıyorsa yayımlanmaya hazır demektir:

  1. İçeriğiniz kullanıcının arama niyetine uygun mu?
  2. İçeriğinizde hedefe uygun bir anlam bütünlüğü var mı?
  3. İçeriğiniz anlaşılır, akıcı ve kapsamlı mı?

Sonuç olarak, Semantik SEO yaklaşımı yalnızca arama motorunda tarafında için değil kullanıcı memnuniyeti tarafında da çok daha avantajlıdır. Anlam bütünlüğü açısından daha iyi yapılandırılmış içerikler kullanıcıların sayfada daha uzun zaman geçirmesini ve sayfadan daha memnun biçimde ayrılmasını sağlayacaktır.

Burak Kaya hakkında 22 makale