WordPress Nedir?
WordPress, PHP ile yazılmış açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir ve mevcut İçerik Yönetim Sistemleri arasında en yüksek pazar payına sahiptir.
WordPress İstatistikleri
- W3Techs 2023 yılı verilerine göre internetteki web sitelerinin %46’sı WordPress kullanıyor. Bu oran 2022 verileri ile kıyaslandığında %8’lik bir artışa denk geliyor. Eğer aynı artış sürerse 2024 sonunda internetteki her iki web sitesinden birisi WordPress altyapısına sahip olacak. Şu an WordPress kullanan web sitelerinin sayısı 500 milyona yaklaşıyor.
- Wix, Joomla, Drupal gibi bir İçerik Yönetim Sistemi (CMS: Content Management System) kullanan web sitelerinin içinde WordPress’in pazar payı %70’e yaklaşıyor.
- WordPress, 2011’den bu yana ortalama %12’lik bir büyüme oranına sahip. Bu oranı WordPress’in rakiplerine kıyasla en hızlı büyüyen İçerik Yönetim Sistemi olduğunu gösteriyor.
- Builtwith’e göre internette en fazla trafiğe sahip 1 milyon web sitesi içinde WordPress’in kullanım oranı %37.
Neden WordPress?
- Ucuzluk: WordPress’in ücretsiz versiyonuyla bile aklınıza gelebilecek her tür web sitesini yapabilirsiniz.
- Kolay İçerik Girişi: WordPress’i içeriklerinizi depoladığınız bir veri tabanı ve ziyaretçilere görünen bir arayüz olarak düşünebilirsiniz. İçerik girişi herhangi bir yazı uygulamasını kullanmış bir kişinin birkaç saat içinde üstesinden gelebileceği kadar kolaydır.
- Tema Seçenekleri: WordpresTemalar ise içeriğe uygun giysiler gibi düşünülebilir. Bazı düzeltme ve özelleştirmeler gerekse de WordPress sitenizde tema değiştirmek dünyanın sonu değildir. Tema değiştirmek istediğinizde birkaç ayarlamayla içeriğinizi yeni bir tasarıma kavuşturabilir, web sitenizi yeni yüzüyle ziyaretçilerinize sunabilirsiniz. WordPress’in kendi web sitesinde 9000’den fazla ücretsiz tema seçeneği yer almaktadır.
- İşlevsellik: Sitenize görmek istediğiniz herhangi bir uygulamayı WordPress eklentileri ile sitenize ekleyebilirsiniz. Bunlar sitenize yeni işlevler katan uygulamalar ya da daha fazla hız, daha fazla güvenlik sağlayan eklentiler olabilir. Şu an internette WordPress için yazılmış (Formlar, iletişim araçları, takvimler, kayan görseller, sayaçlar vb. gibi) 60 bine yakın ücretsiz eklenti var.
- Güncellik: WordPress sürekli güncellendiği için yeni teknolojilere ayak uydurmak konusunda ana yazılımı ve eklentileri son versiyonlarına güncellemek dışında ek bir çaba harcamanıza gerek kalmaz.
- Esneklik: WordPress çekirdeği, WordPress temaları ve eklentileri tasarımda değişiklik yapma olanağı sağlar. Fontlar, renkler ve görseller hep site / sayfa boyutunda hem de blog yazıları için kolaylıkla değiştirilebilir.
- Yedekleme: WordPress ücretli olarak yedekleme olanağı sağlamakla birlikte çok sayıda ücretsiz yedekleme eklentisine de sahiptir. Basit bir backup eklentisi ile tema ve eklentilerinizi, içeriğinizi, temada yaptığınız değişiklikleri, veri tabanını ve tüm görselleri güven içinde saklayabilirsiniz.
WordPress Eklentileri ve SEO’ya Etkileri
WordPress, kullanıcıları için hazır SEO (Search Engine Optimization) araçları sağlasa da pek çok kullanıcı farklı SEO eklentileri ile daha etkin bir kontrol sağlamayı tercih ediyor. SEO eklentileri genel olarak bir yandan içeriğin SEO standartlarına uygunluğunu denetlerken diğer yandan anahtar sözcükler açısından sayfa performansını ve genel olarak sayfanın arama motoru sonuç sayfalarındaki görünümünü optimize etmeye yarayan araçlar sunuyorlar. Eğer WordPress kullanıyorsanız aşağıdaki eklentileri deneyerek hangi SEO eklentisinin size en uygun olduğuna kendiniz karar verebilirsiniz.
En Çok Tercih Edilen WordPress SEO Eklentileri
- Yoast SEO
Yoast SEO, 5 milyonun üzerinde indirilme sayısı ile WordPress SEO eklentileri içinde en popüler olanı. Yoast SEO, içerik hazırlarken anahtar sözcük için içeriğin optimizasyonu, sayfa başlığı, meta açıklamalar gibi pek çok konuda temel bir analiz olanağı sağlıyor. Ücretsiz versiyon içinde bu özelliklerin yanı sıra site haritası oluşturma hizmeti de yer alıyor. - All in One SEO
All in One SEO, küçük ve orta ölçekli web siteleri için ideal bir çözüm sunuyor. 3 milyondan fazla indirilen eklenti SEO eklentileri içinde en fazla kullanılan ikinci eklenti durumunda. Ücretsiz versiyonu ile pek çok özellik barındıran eklentinin bazı özellikleri ise sadece ücretli versiyonunda bulunuyor. All in One SEO sayfalar için bir SEO kontrol listesi oluşturarak olası hatalara karşı kullanıcıları uyarıyor, sosyal medya entegrasyonu için kolaylık sağlıyor ve güncel bir site haritası oluşturarak arama motorlarına göndermenizi sağlıyor. Ücretsiz versiyon ile tüm temel SEO fponksiyonlarını kuanmak mümkün. - Rank Math
Rank Math, 1 milyon üzerinde indirilme sayısına karşın kullanıcı tarafında oldukça yüksek bir değerlendirme puanına sahip. Rank Math detaylı bir SEO analizi ve ücretsiz site haritası hizmeti vermekle birlikte eklentinin en beğenilen anahtar sözcük izleme özelliği için ücretli versiyonu satın almak gerekiyor. - The SEO Framework
Bugüne kadar 100 binden fazla indirilen The SEO Framework, özellikle dergi ve gazete türünde veya sıklıkla blog / yazı eklenen web siteleri için pratik bir SEO penceresi sunuyor. Başlık ve meta açıklamalarının hızlıca düzenlenebildiği SEO Framework ayrıca ayrıntılı bir SEO analizine de olanak sağlıyor. Eğer meta başlık ve açıklamaların otomatik olarak oluşturulmasını isterseniz ücretli versiyona geçmeniz gerekiyor.
WordPress-SEO Danışmanlığı
WordPress Kullanırken SEO Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Konular
- Fazla Eklenti Yüklemeyin
WordPress altyapısına sahip sitenizi onlarca eklenti ile mükemmelleştirdiğinizi düşünebilirsiniz ancak her eklenti daha fazla risk ve daha fazla performans kaybı anlamına gelebilir. Bu nedenle güvenliğinden emin olduğunuz ve test edilmiş eklentileri tercih edin. Eklentiyi yükledikten sonra sitenizin düzgün çalışıp çalışmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer performansı artırmak için birden fazla eklenti yüklediyseniz bunların birbiriyle çatışmadığından emin olun ve performans artışından emin olmak için eklenti sonrası durumu mutlaka kendiniz test edin. Eğer bir eklenti sitenizi ciddi biçimde yavaşlatıyor veya tasarımla ilgili sorunlara yol açıyorsa o eklentiyi silin. - Temanızı Seçerken Görsellikle Birlikte Hızı Göz Önünde Tutun
Kullanıcılar, seçim yaparken daha karmaşık temaları tercih etseler de boyut olarak küçük ve daha basit temalar daha hızlı olabilir. Bu nedenle tema seçerken mutlaka bir hız testi ile karar vermekte yarar var. - WordPress’i, Temalarınızı ve Eklentilerinizi Güncel Tutun
Eğer otomatik güncelleme seçeneğiniz kapalıysa, en az 15 günde bir tema, eklenti ve çevirilerde bir güncelleme olup olmadığını denetleyin. Uzun süre güncelleme almayan eklenti ve temaların risk taşıdığını unutmayın. - Düzenli Yedek Alın
İçerik girme sıklığınıza göre bir yedek takvimi oluşturun. Eğer haftada birkaç içerik giriyorsanız, haftada bir, ayda birkaç yazı giriyorsanız ayda en az bir yedeğinizin olması sizi ciddi bir kayıp yaşamaktan uzak tutacaktır. - Yeterli Bilginiz Olmadan Tema Dosyaları Üzerinde Değişiklik Yapmayın
İnternetteki kodları kopyalayarak veya deneme yanılma ile tema dosyalarınız üzerinde değişiklik yapmayın.
SEO için Sadece WordPress Kullanmak Yeterli mi?
Son olarak şunu eklemek gerekir ki WordPress, SEO için bazı araçlar sağlamakla birlikte WordPress kullanmak SEO için tek başına bir anlam taşımaz. Yani, arama motoru sonuç sayfasındaki sıralamalarda WordPress kullandığınız için olması gerekenden daha önde veya daha arkada çıkmazsınız. Bunu belirleyen öğeler WordPress’le ilgili değildir ancak WordPress, SEO araçlarına ulaşmak veya bunları kullanmakta bazı kolaylıklar sağlayabilir.
SEO için WordPress Kullanmak Maliyetli Bir Çözüm mü?
Özellikle küçük ve orta büyüklükteki web sayfaları için WordPress son derece ekonomik bir çözüm. Pek çok tema ve eklenti ücretsiz olduğu gibi WordPress barındırma maliyetleri de standart barındırma fiyatlarından daha pahalı değil. Ancak ücretli temalar ve eklentileri tercih edip bir de temalar üzerinde değişiklik yapmak için yazılımcı istihdam ederseniz elbette tüm diğer çözümler gibi WordPress de yüksek bir maliyete ulaşabilir.