Eğitim alanında müşterilerimiz, öğrencilerimiz ve velileridir. Piyasadaki bir çok rakibimizden öne çıkmamız diğer sektörlere göre daha önemlidir, çünkü eğitim hizmetinde önemli olan nasıl bir fark yarattığımızdır. Dünyadaki köklü eğitim kurumları rekabette öne geçmek için içerik pazarlama kullanmaya çoktan başladılar bile. Broşür dağıtmak, gazeteye büyük harflerle ilan vermek ya da beş saniyelik televizyon reklamı vermek gibi geleneksel yöntemleri kullanmakta ısrarcı olan eğitim sektöründeki kurumların işleri oldukça zor görünüyor.
Yurtdışında Eğitim Kurumları İçerik Pazarlama Kullanıyor!
Amerika’da Chicago Üniversitesi içerik pazarlamayı kullanarak, politika, bilim, sanat, beşeri bilimler gibi konularda hedef kitlelerinin ilgilenebileceği içerikler sunuyor, okulun misyonunu vurguluyor. Columbia Üniversitesi ise fakültelerini ön plana çıkaran içerikler hazırlarken özellikle MBA eğitimiyle ilgili içerik paylaşarak hedef kitlesine ulaşıyor. Boston Üniversitesi, öğretim üyelerinin güncel konularda yazdıkları makaleleri, spesifik içerikler halinde paylaşmayı tercih ediyor. Sosyal medya ile bu içeriklere ulaşan öğrenciler ve veliler bu üniversitenin parçası olmak için daha fazla nedene sahip oluyorlar. Örneğin bu içeriklere ulaşıp hukuk fakültesinden bir profesörün makalesini okuyan bir öğrenci bu üniversitede hukuk eğitimi almayı tercih edebiliyor. Drake Üniversitesi Pinterest üzerinden kampüs tanıtımına yönelik içerik üretirken, MIT ve Harvard Üniversiteleri, hedef kitlelerinin ihtiyaçlarına göre akademik ve bilimsel çalışmalar için sundukları imkânlarla ilgili içerik oluşturuyorlar. Mevcut öğrencileri, mezunları ve öğretim üyelerini de içeriklerine dahil ederek içerik pazarlama mesajlarını güçlendiriyorlar. Amerikan üniversiteleri içeriklerini markalarını vurgulayarak değil, markalarının altını farklılıklarıyla, değeriyle ve akademik donanımlarıyla doldurarak hazırlıyorlar.
Türkiye’de Eğitim Kurumlarında İçerik Pazarlama
2016 yılında Sosyal Medya Kulübü’nün 98 üniversiteyle yaptığı anket araştırması, üniversitelerin sosyal medyayı ne kadar sık ve etkin kullanıldığını ölçüyor. Bu araştırmaya göre Türkiye’de eğitim sektörünün sosyal medya ile ilişkisi şöyle;
- – Üniversitelerin %80’i sosyal medya kanallarını sürekli olarak kullandığını belirtiyor.
- – Sosyal medya kanallarını yönetmek için üniversitelerin %29’u bir ajans ile çalışıyor, %26’sı kendi bünyesinde sosyal medya uzmanına sahip, %42’si ise mevcut çalışanlarından yardım alıyor.
- – Üniversitelerin sosyal medya kanallarında hedef kitlelerinin %19’u aday öğrenciler, %3’ü aday öğrencilerin velileri, %78’i ise aday öğrenciler, veliler ve mevcut öğrenciler olarak ifade ediliyor.
- – Üniversitelerin %5’i sosyal medyada samimi ve komik bir dil kullanırken, %22’si ciddi ve kurumsal bir dil, %67’si ise samimi ama kurumsal bir dil kullanmayı tercih ediyor.
Eğitim kurumlarının sosyal medya kanallarını yönetmek için çoğunlukla mevcut çalışanından yardım alması, profesyonel olarak sosyal medyada tanıtım yapmadıklarını gösteriyor. Zaten sadece sosyal medyayı kullanmak tanıtım için yeterli değildir. Sosyal medyada kalıplaşmış cümleler ve birkaç görselle paylaşım yapmak işe yaramaz. Eğer işe yarasaydı, her kurum sosyal medya paylaşımlarıyla amacına ulaşabilirdi. Paylaşımlarınızda içeriğin hedef kitlenize uygunluğunu ve hedef kitlenizin bu içeriklere geri dönüşünü ölçmek önemlidir. Rekabetin üst seviyede olduğu sosyal medya tanıtımında içerik pazarlama yardımınıza koşar. İçerik pazarlama, okulları hedef kitlelerine uygun içerikle ulaştırabilir, hızlı geri dönüş almayı sağlar. Üstelik içerik pazarlama, geleneksel pazarlama yöntemlerine göre daha ekonomik ve daha etkilidir.
Rekabetin yoğun olduğu eğitim sektöründe “çok tercih edilenler” listesinde en başta yer almayı hedefleyen üniversiteler için içerik pazarlama olmazsa olmaz. Bir görsel yüz kişiye ulaşırsa, bir video bin kişiye hitap edebilir ama bunları kullanarak oluşturulan başarılı bir içerik çok daha fazla kişiye ulaşır. En iyi öğrencilerin okulunuzun bir parçası olması için içerik pazarlama vazgeçilmezdir. Eğitim sektöründe sosyal medya kullanımında nerede olduğunuzun güncel durumuna göz atmak isterseniz; aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
https://www.boomsocial.com/Social-Brands/2018/Mart/Facebook/egitim