
İnsanlar artık kaliteli içerik okumak istiyorlar. “Mutlu Yıllar” ya da “Bayramınız kutlu olsun!” yazan paylaşımlar çok sıradan. Yabancı dilden çevrilmiş veya başkalarından kopyalanmış içeriklerse insanların dikkatlerini çekmiyor. Zamanları değerli… Bu yüzden de zamanlarını bir içerik okumak için harcadıklarında buna değmesini bekliyorlar. İçerik pazarlama yöntemi işte tam da bu ihtiyaca cevap veriyor. Çünkü bu yöntemde içeriklerin üzerinde düşünülerek, süzgeçten geçirilerek, değerli bir içerik yaratılmaya çalışılıyor. Tüketiciler de kendi istekleri ile içeriğe ulaşıyorlar ve değerli bulurlarsa paylaşıyorlar. Televizyon, radyo veya Youtube videolarındaki gibi rahatsız edilerek reklamlara maruz kalmıyorlar.
Arama motorlarında yukarılara çıkmak için anahtar kelimeleri metnin içeriğine yerleştirmiş olmak içeriği değerli yapmıyor. Tamamen stratejik olarak yazılmış, inandırıcılığı olmayan, buram buram reklam kokan ve baştan savma bir içerik internet kullanıcıları tarafından rahatlıkla ayırt edilebiliyor. İstediğiniz kadar fazla takipçiniz olsun, hazırladığınız bir içeriği paylaşmıyorlar ise bir yerde bir sorun var demektir. O yüzden önemli olan takipçi sayınızın fazlalığı ya da paylaşımlarınızın tıklanma oranı değil. Ürününüz ya da hizmetiniz ile ilgilenen kitleye aradıkları içerikleri sunabildiğinizde içeriğiniz hak ettiği değeri görmeye ve paylaşılmaya başlıyor.
İçeriğinizin değerli olabilmesi için her şeyden önce okuyucunuzu iyi tanımanız gerekir. Belli bir kitle için ürettiğiniz içerikte hedef kitlenizin gerçekten neyi bilmek istediklerini göz önünde bulundurmanız lazım. Aktif bir dil kullandığınızda yani hedef kitleniz ile konuşmayı başardığınızda onlara ulaşmış oluyorsunuz. Fikirlerinizi iyi organize ettiğinizde içeriğiniz anlaşılması ve okunması daha kolay hale geliyor. Tabi bunu yaparken de içeriğinizin olabildiğince kısa ve öz olması gerekiyor. İçerikte verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu kontrol etmezseniz içeriğinizin bir değeri kalmıyor çünkü hedef kitleniz zaten içeriğiniz hakkında az da olsa fikir sahibi olduğu için yanlış bir bilgi ile karşılaştığında güvenleri kalmıyor. Hiç kimse uzun, kendisine hitap etmeyen, anlaşılması zor ve iyi tasarlanmamış bir yazıyı okumak için zamanını harcamayacaktır.
Değerli içerik potansiyel müşterileriniz ile markanız arasında bağ kurulmasını sağlar, müşterilerinize doğru bilgilendirmenin yapılmasına aracı olur – bu yüzden de güvenilirdir. Duygulara hitap eder, samimi, şeffaf ve özgündür. Ürün ya da hizmetin ona ait hikayesini anlatır. Gerektiğinde tüketicilerin kendilerine sunulan bilgiyi referans olarak kullanabileceği değerde bir içerik yaratır.
Bir örnek üzerinden giderek biraz daha netleştirelim. Dünya ve Türkiye pazarında liderliği Pepsi’ye kaptırmayan Coca Cola içerik pazarlama ile tanıtımını yapıyor. Bunu yaparken “içeceğimizin tadı mükemmel!” “kalorimiz düşük, kola için!” gibi direkt, basit ve abartılı tanıtımlar hazırlamaktan kaçınıyor. Bunun yerine bir arada olmayı, aile bağlarını, özel anların önemini vurgulayan tanıtımlar hazırlıyor. Bunu yaparken hem tüketicinin duygularına hitap ediyor, hem de uyandırdığı duygular sayesinde marka ve tüketici arasında bir bağ kurulmasını sağlıyor. Böylece marka içerikte yaratılan duygular ile eşleşmiş oluyor. Coca Cola’nın içerik pazarlaması karşısında ünlüleri reklamlarında oynatmaya çalışan Pepsi’nin çabalarının yerine ulaşmadığını Türkiye pazarındaki payından görebiliyoruz. İçerik pazarlamanın etkisi bu aşamada hissediliyor. [1]
Kaynakça:
[1] Mohammed , Blesa İbrahim. (2012). The Competition Between Coca Cola & Pepsi Brands in Turkish Market: The Brand Loyalty. http://www.ijltet.org/journal/149628945044.1765.pdf
İlk yorum yapan olun