Yazılım Sektöründe Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?

yazılım sektörü içerik pazarlama

Yazılım sektöründe dijital pazarlama yapmak diğer pek çok sektöre çok daha kolaydır. Çünkü ürününüz, çalışanlarınız ve kullanıcılarınız dijital çağa zaten ayak uydurmuşlarıdr. Ancak ne yazık ki rakipleriniz de sizlerle aynı avantaja sahipler. Bu nedenle “Yazılım ve bilişim sektöründe dijital pazarlama nasıl yapılır” sorusuyla birlikte “Başkalarından farklı olarak neler yapabilirim?” konusunu da düşünmeniz gerek.

Farklı Olun: Küçük Bir Değişiklik Büyük Sonuçlar Yaratabilir

Çoğu teknoloji ürününün tanıtımında alt alta sıralanmış teknik özellikler listesi görürsünüz. Oysa hedef kitlenin merak ettiği yazılımınızın teknik özellikleri değil, o anki sorunlarını nasıl çözecekleridir. Bunun için ürünün getirdiği çözümleri konu alan, hikâyeleştirilmiş bir içerik çok daha fazla ilgi çekecektir. Bunu okuyan kişi kendi sorunuyla ürününüz arasında bir bağ kurabilecektir.

Kullanıcı yorumlarının müşteri satın alma kararını en çok etkilediği sektörler arasında yazılım ve bilişim sektörü vardır. İçerik pazarlamada müşterileriniz sizin için gönüllü marka elçiliği yapar. İçerik pazarlama ile ulaşabileceğiniz kişiler sosyal medya kullanan, yazılım ve teknolojiye çok uzak olmayan insanlardır. Bu insanlar da çoğunlukla teknoloji ve yazılım şirketlerinin hedef kitlesini oluşturur.

“İnsanlar ne yaptığınızı değil, neden yaptığınızı satın alırlar.” Simon Sinek

İçerik pazarlamayı etkili bir şekilde yapan teknoloji ve yazılım şirketlerinin başarısının altında teknik bilgileri hikâyeleştirmesi yatıyor. Başarılılar çünkü bilgilendirici, duygulara hitap eden ve hayata dokunan içerikler üretiyorlar. “Neden” sorusuyla yola çıkarak yaratıcı içeriklerle bu soruya cevap veren şirketler hedef kitlelerine ulaşmayı başarıyor. “Bu ürün neden var? Neden insanların hayatlarını değiştirmeyi hedefliyor? İnsanlar bu ürünü neden kullanmalı?” gibi sorulara yanıt veren teknolojik bir ürünün içerik pazarlamayla hedef kitleye ulaşması çok kolay.

Not alma yazılımı olan Evernote’un başarısının sırrı hikâye anlatıcılığı ile kişisel içerik üretmek. Evernote içerik pazarlamayı “Müşteri Hikâyeleri” kampanyasıyla etkili bir şekilde yürütüyor. Bu hikâyeler farklı sektörlerde çalışanların, Evernote uygulamasını iş ve günlük hayatlarında nasıl kullandıklarını anlatıyor. Bu hikâyeler, yeni kullanıcılara uygulamayı nasıl kullanabileceklerine dair birçok fikir veriyor.

İçerik Pazarlama

Bir başka örnek akıllı telefon sektöründe rekabet içinde olan Apple ve Samsung’un içerik pazarlamayı farklı marka konumlandırmalarıyla yapıyor olması. Üç şirket de içerik pazarlamanın sadece ürün odaklı değil, tüketici odaklı olmasını hedefliyor. Apple içeriklerinde tasarımı ön plana çıkarırken her ürün lansmanında tüketicilerde bir arzu yaratıyor. Samsung’un içerik pazarlamadaki stratejisi ise daha çok teknoloji ve yenilikçilik odaklı. Apple içeriğinin en başarılı olduğu alanlardan biri de iş, sanat, günlük yaşam için teknolojinin tüketicilerin hayatında nasıl bir yer edinebileceğini göstermek.

İçerik, kullanıcılara dokunma ve müşteri sadakati sağlama konusunda çok önemli bir yere sahip. Artık tanıtım yapmak için televizyon ya da gazeteye reklam vermek dışında çok daha fazla seçeneğiniz var. İçerik pazarlamada bütçenizi ve hedef kitlenizi kendiniz belirleyebiliyor, tanıtım sonuçlarını anlık bir şekilde ölçebiliyorsunuz. Tanıtımlarıın içinden tek bir tıklamayla yazılımlarınızın kullanıcının telefon, tablet veya bilgisayarlarına yüklenmesini sağlayabiliyorsunuz. Üstelik yazılım sektöründe hedef kitlenize ulaşabilmek için yüksek tutarlarda reklam bütçesi ayırmanıza da gerek yok.

İçerik Pazarlamayla Büyüyen Yazılım Şirketleri

Başlangıçta tanıtıma ayıracak fazla bütçesi olmayan Zendesk, içerik pazarlama kullanarak büyümeyi başarmış. Müşteri hizmetleri yazılımı olan Zendesk, içerik pazarlama yaparak hedef kitlesiyle kişiselleştirilmiş etkileşimler oluşturuyor. Blogunda bilgilendirici içerikler paylaşarak potansiyel müşterilerinin aklındaki birçok soruya cevap veriyor. Zendesk bugün dünya çapında 145.000 kuruluş tarafından kullanılıyor. Gerçek zamanlı veri tabanı hizmeti sunan Workiva, sunduğu hizmetin daha kolay anlaşılır olması amacıyla hedef kitlesi için içerik hazırlayan bir başka yazılım şirketi. İçerik pazarlama sayesinde kısa sürede blog görüntülenmelerinde %84, sosyal medya bağlantılarında %21 artış elde etmiş. Sağlık teknolojisi hizmeti sunan Optum’un yeni müşterilere ulaşmak için hazırladığı e-kitap 500’den fazla kez indirilmiş ve 20.000 potansiyel müşteri oluşturmuş. İster büyük, ister küçük ölçekli bir yazılım firması olun bütçenize göre tanıtım yapabilmenizi sağlayan tek pazarlama yöntemi içerik pazarlamadır.

Yazılım şirketlerinin en önemli var olma nedeni sürekli bir öncekinden farklı bir yenilik sunmalarıdır. Yaratıcı ve yenilikçi olmayan bir yazılım şirketinin devam edebilmesi mümkün değildir. Bu açıdan bakıldığında içerik pazarlama, sürekli değişen, gelişen ve farklılık vaat eden ürün ve hizmet tanıtımına en uygun pazarlama yöntemidir.