Satışlarınızı artırmak istiyordunuz. Yazılı ve görsel basın yoluyla tanıtımı deneyecektiniz ki artık yeni tanıtım yöntemlerinin olduğunun farkına vardınız. Tanıtım yöntemlerini araştırdınız sonunda içerik pazarlamayı buldunuz. İçerik pazarlama da neymiş diye Google’a yazdınız. Sonra dediniz ki bu kadar basitse biz de yaparız.
1-Ofis Çalışanları Halleder
Önce bir içerik oluşturarak işe başladınız. Sattığınız ayakkabıları en iyi çalışanlarınız tanır diyerek yola çıktınız. Ofis çalışanlarınız Burcu ve Mert’i ayakkabılarınızla ilgili içerik üretmeleri için görevlendirdiniz. Zaten uzun süredir boş boş oturuyorlardı en azından içerik yazıp aldıkları maaşı hak eder diye düşünerek yüzünüzde bir tebessüm bile oluştu. Biri yazar, diğeri sosyal medyada paylaşırdı. Zaten Burcu Instagram’dan çıkmıyor, Mert’de Twitter’la YouTube arasında gezinip duruyordu. Onlardan daha iyi metin yazarı, sosyal medya uzmanı mı olurdu? Bu kısmı da hallettiğinize göre artık içerik pazarlama yapmaya hazırdınız.
2-Gelsin Basmakalıp İçerikler
Haftanın son gününde kapınız çalındı. Aaa kimler gelmiş, Burcu ve Mert. Yazdıkları içerikleri de getirmişler. “Kırmızı Kadife Stilettomuz”, “Stiletto Rahat Değil mi? Bootie Deneyin!” “Spor Aynı Zamanda Cool Sneakerlar”, “Sneakerlar Olmadı mı Babet Verelim”… Başladınız içerikleri okumaya. İçinizden “ben olsam bunları okumam” hissi geçiyor ama “ayıp olmasın yazmışlar şimdi, bir deneyelim” hissi daha ağır basıyor.
3-Yazı Tura: Hangi Sosyal Medya Ağı?
İçeriklere göz atıp “tamam” dediniz. “Başlayalım paylaşmaya.” Burcu, Mert mutlu ayrıldı odanızdan. Instagram, Facebook, Twitter derken ayakkabı markanızın sosyal medya hesaplarını açtılar. İçerikleri tam paylaşacaklar, görsel hazır değil. Ne yapsak ne yapsak diye düşünürken ürün katalog çekimi için hazırlanan fotoğrafları alıp içeriklere eklediler. İçerikleri paylaştıktan sonra da açtıkları sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmadılar.
4-Bizi Niye Kimse Takip Etmiyor?
Aradan bir aya yakın zaman geçti markanızın sosyal medya hesaplarına bir bakayım dediniz. O da ne? Sosyal medya hesaplarınızın üçer takipçisi var. Burcu, Mert ve siz. Hemen aile üyelerine, arkadaşlara haber uçurdunuz. Şirket çalışanlarına da takip etmeleri için toplu bir e-mail ile sosyal medya hesaplarının linklerini gönderdiniz. Ertesi gün takipçi sayıları 50’lere ulaşmıştı. Buna şükür. Tabii daha başındasınız ondan böyle.
5-Taklit Sloganlar, Kopya Metinler, Çalıntı Görseller
Biraz daha zaman geçti. Tanıdıklardan birkaç yorum, beğenme var. Takipçi sayısı aynı tabii. İçerikleri tekrar bir gözden geçirdiniz, internette diğer ayakkabı mağazalarının içeriklerine göz attınız. Nasıl yani? İçeriklerinizden birkaçı internetten direkt kopyalanıp yapıştırılmış. Tabii yine Burcu ve Mert’le bir toplantı yaptınız. İçeriklerin orijinal olmaması ve biraz da kısa olması yüzünden işe yaramadığına karar verdiniz. Burcu ve Mert tekrar içerik hazırlamaya başladılar.
6-Uzayıp Giden İçerikler…
Yeni içerikler önünüze geldi. Bir okuyayım dediniz ama bitmek bilmiyor. İlgili ilgisiz her şey var yazıda ama dediniz ki bir de bunu deneyelim. Belli ki potansiyel müşterilerinizin daha detaylı, uzun içeriğine ihtiyaçları var. Sıkıcılığından içerikleri okumayı bitiremediniz bile. Fakat sonuçta içerik içeriktir. Sosyal medyada paylaş gitsin. Bir şekilde müşterilerinize ulaşır.
7-Bir de Reklam Parası mı Vereceğim?
Yine işe yaramadı değil mi Murat Bey? Müşterileriniz hâlâ ayakkabılarınızdan haberdar değil. Neden diye araştırırken fark ettiniz ki hedef kitlenizi belirlememişsiniz. Hadi bakalım artık içerik pazarlamayı da çözdünüz, tam gaz devam. Artık Burcu ve Mert’in bir işi daha var; sosyal medyada reklam vermeyi çözmek. İnternette her şey var sonuçta. En kötü oraya tıkla, buraya tıkla bir şekilde öğrenilir. Nasıl olsa herkes bir şekilde yapıyor bu içerik pazarlamayı.
8-Hani Müşteriler Bizi Bulacaktı?
Her şey tamam derken” müşterilerimizi bulduk da bu müşteriler bizi nasıl bulacak” diye kara kara düşünmeye başladınız. Hayır markanızın internet sitesi de var aslında. Umarız içeriklerinizi sadece sosyal medyada paylaşıp da bırakmamışsınızdır. Eğer içeriklerinizi internet sitenizde blogunuza eklemediyseniz üzgünüz ulaşmaya çalıştığınız hedef kitleniz sizi bulamayacak.
9-Videolarınızı Dijtal Tost Makinesiyle mi Çektiniz?
İş gitgide karmaşık hâle geliyor. Yoruldunuz mu? Yorulmayın. İçerik pazarlamanın sırrını çözdünüz artık derken… O görseller de ne? Beyaz fonda farklı açılardan çekilmiş bir sürü ayakkabı fotoğrafı… Bu fotoğraflarla dikkat çekmeniz mucize gibi bir şey. Kolay gelsin. İçerik pazarlamada yapılmaması gereken neredeyse her şeyi yapmışsınız!
Neyi eksik ya da yanlış yaptığınızı sorular sorarak belirleyelim. Öncelikle bir hikâyeniz var mı? Sloganlarınız sizi en iyi şekilde anlatıyor mu? Hedef kitlenizi doğru belirlediniz mi? Görsellerinizin bir konsepti var mı? Peki, görselleriniz içeriğinizle uyumlu mu? İnternet sitenizde bir blogunuz var mı? Bunlar içerik pazarlama için olması gereken temel unsurlar. Fakat içerik pazarlamanın olmazsa olmazı içeriklerinizin değerli, kaliteli, bilgilendirici ve hedef kitlenizde bir his uyandırıcı olmasıdır. İçerik hazırlamak, ofis çalışanlarınızın hazırlayacağı kadar kolay bir süreç değildir. Siz siz olun içerik pazarlama yapmak istiyorsanız İçerik Pazarlama Nedir? Ne Değildir? İçerik Pazarlamanın Kalbi; Storytelling yazılarını okumadan başlamayın.