Hikâye anlatma (storytelling) tekniğini kullanmamızın ana amaçlarından birisi vermek istediğimiz mesajı daha etkili kılmak. Peki, etkileyici hikâyelerin 9 özelliğini biliyor musunuz?
1- Yaratıcı olun
Hikâyeniz farklı, özgün ve yaratıcı olmalı. Sıradan hikâyeler ve klişe sonlar hikâyenizin etkisini zayıflatır. Yazarken bir ayağınız yerde de olsa diğeri bulutlarda olmalı.
2- Anlattığınız şeye inanın
Hikâyenin altında yatan düşünce ve duygular sizin kafanızda ne kadar gerçekse, karşınızdaki kişilerde de o kadar inandırıcı ve etkileyici olur. Kendinizin inanmadığı bir hikâyeye –eğer oyuncu veya yazar değilseniz- karşınızdaki kişinin inanmasını beklemek saflık olur.
3- Gerçekçi, doğal, anlaşılır olun
Hikâyeniz kurgu da olsa mutlaka gerçeklerden beslensin. Ancak bu sayede önemli detaylara hâkim olursunuz. Karşınızdakinin hikâyenize inanmasını sağlayan önemsiz gibi görünen küçük ayrıntılardır. Hikâyede vermek istediğiniz mesaj dinleyicinin zihninde kendiliğinden oluşmalı. Önemli olan asıl söyleyeceğinizi doğrudan söylemek değil, göstermek, yaşatmaktır. Hikâyenin gücü ancak bu şekilde ortaya çıkar.
4- Kahramanlar iyidir
Okuyucu/dinleyici kahramanları sever. Hikâyenizin baş oyuncusuna biraz ayrıcalık tanıyabilirsiniz. Kahramanlar tembel, haylaz veya uçarı olabilir ama asla yalan söylemez, değerlerinden vazgeçmez ve çıkarları için dostlarına ihanet etmez.
5- Karakterlerinizi ve olay örgünüzü hikâye değil siz belirleyin
Karakterlerinizden birisi durağan ise diğerleri değişken olsun. Farklı olaylar karşısında duygu ve düşüncelerini değiştirebilen insanlarla aynı görüşlerde ısrar eden insanların çatışmaları ilginçtir. Olay örgünüz bir düğüm atıp, sonra bunu çözecek şekilde gelişsin.
6- Tarih, yer, mekân gibi ayrıntılara dikkat edin
Hikâyenin yaşandığı zamanı, mekânı ve yeri belirtin. Bu önemsiz bile olsa, hikâyenin gerçek olduğunu hissettirir, okuyucunun hikâyeye inanmasını kolaylaştırır. Bildiğiniz yer ve dönemleri seçin ki hata yapmayın.
7- İlgiyi kaybetmeyin
Gerektiği kadar ayrıntıya girin. Anlattıklarınız içinde hikâyeye değer katmayan hiçbir cümle, sözcük kalmamasına özen gösterin. İyi bir hikâye, giderek yükselen bir ilgiyi can alıcı bir finale bağlayarak etkisini en üst düzeye çıkartabilir.
8- Olumlu duygular uyandırın
Hikâyeniz arkadaşlık, dostluk, hayvan sevgisi, doğa sevgisi, güven, sadakat, yardım, dayanışma gibi olumlu duygular yaratsın. Zoru başarmak, zorlu bir engeli aşmak gibi okuyanlarda hayranlık uyandıracak konular seçin.
9- Etkileyici bir final yazın
Hikâyenin sonu şaşırtıcı, beklenmeyen bir şekilde ama her zaman sizin amacınıza bağlanarak bitsin. Mesajınız, hikâyenin en sonunda farklı bir gelişme gibi değil, doğal bir sonuç gibi kendiliğinden ortaya çıksın.
Son Söz
Etkileyici hikâyeler yazmak için yazdıklarınızı okuyun, beğenmediğinizi çöpe atın. Etkleyici bir hikâyenin olmazsa olmazı okumak, yazmak ve hikâyeniz üzerinde çalışmaktır. Çöpünüzün dolması hikâyenizin olgunlaştığını gösterir.