Deep Learning & İçerik Pazarlama

deep learning

İnternette çok fazla içerik var. Her gün 2,5 milyon veriye blog yazarak, video yayımlayarak ya da görüntü paylaşarak katkıda bulunuyorsunuz. İnternet ortamında bu kadar fazla veri paylaşılırken tanıtımınız için içerik üretmenizin ne kadar etkili olabileceğini düşündünüz mü hiç? Artık anahtar kelimeleri metnin içine serpiştirilmiş bir içeriğin pek bir etkisi yok. İçerik stratejinize parlak yeni bir yöntem eklemenin zamanı geldiğini düşünüyorsanız sizi derin öğrenme ile tanıştıralım.

Derin Öğrenme Nedir, Nasıl Çalışır?

Derin öğrenme, bilgisayar algoritmalarına girilen veriler sayesinde programlanan öğrenme demektir. Derin öğrenme, yazılımlara girilen verilere dayanarak insan beyninin algılama ve karar verme şeklini taklit eder. Başlarda sonuçlar girilen verilere göre değişebilir. Fakat ne kadar çok bilgi ile beslenirse, vereceği sonuçlar o kadar doğru olur.

Derin öğrenme, makine öğrenme tekniği olarak ortaya çıkmıştır. Derin öğrenmeyi beynimizdeki nöronlar gibi düşünebiliriz. Veriler arasında bağlantı kurabilen algoritmaları yani sinir ağlarını oluşturur. Bu sinir ağları ise birçok katman içerir. Katmanlar yoğunlaştıkça, veriler arası ağlar da o kadar derinleşir. Sonuç olarak, yazılımlar veriler üzerinden geliştirdikleri algoritmalar sayesinde kendi başlarına öğrenebilmektedir. Derin öğrenme, insanların değerlendiremeyeceği boyutta birçok karmaşık veriyi çok kısa sürede ve doğruluğu ölçülebilir bir şekilde değerlendirip çıkarımlar yapabilmesi için geliştirilmiş bir teknolojidir.

Peki derin öğrenme nasıl çalışıyor? Örneğin derin öğrenmenin canlı ve cansız nesneleri ayırarak “kuş” tanımlamasını istiyorsunuz. Kuşların birçok farklı türü olduğu için bu türlere de ait olabildiğince fazla görsel ve kuş olmayan görseller ekleyerek kuş olan ve olmayan görüntülerin ayrıştırılması ve sınıflandırılmasını derin öğrenmeyle gerçekleştirebilirsiniz.

İçerik pazarlamada nasıl çalıştığıyla ilgili de bir örnek verelim. Mesela bir hedef kitle belirlemek istiyorsanız verilerinize farklı hedef kitlelerin özelliklerini içeren bir veri seti düzenlemeniz gerekir. Belirli bir hedef kitlenin hangi içeriklere nasıl tepkiler verdiğinin belirlemesi için ise o hedef kitlenin kriterlerinin de belirlenerek veri şeklinde sisteme girilmesi gerekir. Bu verilere göre hedef kitlenin hangi içeriklerle ilgilendiği ile ilgili bilgileri edinebilirsiniz. Hangi ürünlerde ne tür reklam içeriğinin hangi hedef kitlede daha etkili olduğunu görebilirsiniz.

Derin Öğrenme Nerelerde Kullanılır?

Günümüzde derin öğrenme hemen hemen her endüstride kullanılıyor, ancak içerik pazarlama derin öğrenme için en heyecan verici ve potansiyel kullanım alanlarından biri. Derin öğrenme örneklerini hayatın içinde kendi kendine gidebilen otomobillerde, robotların iletişim kurabilmesinde, yüz ve nesne tanımada, hastalıkların önceden belirlenmesinde kullanılıyor. Derin öğrenme, otomobil, mekatronik ve tıp bilimleri gibi alanlar dışında pazarlama alanında müşteri deneyimleri verilerinden yararlanarak duygu analizinde kullanılıyor. Derin öğrenmede bilgisayar modeli görüntü, metin ya da ses aracılığı ile sınıflandırma yapmayı öğreniyor. Fotoğraf, video ve içerikler incelenerek oluşturulmuş veriler sayesinde gerçek zamanlı duygu tespiti yapabiliyor. Bu veriler ise tanıtım yaparken hazırlanan içeriklerin başarılı olma düzeyini artırıyor.

Sayılarla Derin Öğrenme

BrightEdge’in 500 dijital pazarlamacı ile yaptığı araştırmaya göre,

  • Şirketlerin %60’ı, 2018’de içerik pazarlama stratejilerinde derin öğrenmeyi kullanmayı planlıyor. 2017 yılında ise bu oran %43.
  • 2018 yılında şirketlerin %4’ü zaten derin öğrenmeyi kullandıklarını ifade ederken, bu yöntemin içerik üretirken müşteriyi anlamak ve üretkenliği artırmak için fayda sağladığını söylüyor.
  • %31’i müşteriyi derin öğrenme sayesinde ürettikleri kişiselleştirilmiş içeriğin etkili olduğunu düşünüyor.
  • % 27,1’i daha fazla zaman tasarrufu sağladığını, % 14,5’i ise daha iyi performans gösteren içerikler hazırladıklarını belirtiyor.(2)

Capgemini’nin bir anketine göre derin öğrenme kullanan işletmelerin %75’i müşteri memnuniyetinin %10’dan fazla artırmış.(2)

İçerik Pazarlamada Derin Öğrenme Nasıl Kullanılır?

Derin öğrenme kullanmadan yapılan içerik pazarlamada, trendleri anlamak için web sitenize gelen trafiği ölçer, satış raporlarını inceler, sosyal medya verilerinizden analitik sonuçlar çıkarmaya çalışırsınız. İşe yaradığını düşünerek aynı şekilde içerik üretmeye devam eder ya da işe yaramadığını düşünerek farklı şekilde içerikler oluşturursunuz. Çok reklam ve içerik olduğunda, neyin neden işe yaradığını ya da yaramadığını anlamanız imkansız hale gelir. Deneme yanılma yöntemiyle başarıyı yakalamanız tesadüflere bağlıdır. Bu açıdan derin öğrenme, odaklanmış bir içerik pazarlama stratejisi oluşturmak için bulunmaz bir fırsattır.

Derin öğrenme sayesinde, içerik pazarlama stratejinize hedef kitleniz için daha etkili ve kullanışlı olacak şekilde kolayca yön verebilirsiniz. Derin öğrenme, size hangi hedef kitlenin hangi içeriğe ve paylaşıma ilgi gösterdiği bilgisini verir. Sürekli hedef kitlenizin ilgisini çekecek değerli içerik üretmek zaman ve enerji gerektirir ancak derin öğrenme bu süreci kolaylaştırır çünkü artık hedef kitlenizin beklentilerini ve ihtiyaçlarını bilerek içeriklerinizi hazırlamaya başlarsınız. Derin öğrenmeyi kullanarak hedef kitleniz için kişiselleştirilmiş içerik oluşturabilirsiniz. İş verimliliğini artırmak için, verilerinizi manuel olarak takip etmek yerine, raporlama ve strateji oluşturmaya harcadığınız süreyi azaltabilirsiniz.

Derin öğrenme kullanılmadan yapılan içerik pazarlamada farklı demografik verilere göre kişiselleştirilmiş içerik oluşturmak çok büyük bir çaba gerektirir. Derin öğrenme sayesinde hedef kitleniz hakkında doğruluğu yüksek çıkarımlar yapabilirsiniz.

Derin öğrenme, anahtar kelime analizi yaparak hangi kelimelerin hangi hedef kitle için etkili olduğunu belirlemenize yardımcı olur. Bu da içeriği hazırlama, iyileştirme, dağıtma, paylaşma ve takip etme süreçlerini kolaylaşır. Böylelikle farklı içerikler üreterek deneme yanılma yöntemiyle onların tepkilerini anlamaya çalışırken zaman, para ve enerji kaybetmezsiniz.

Derin öğrenme, değerli içerik yazmak için öncelikle hedef kitlenin içerik arama amacını bulması nedeniyle çok önemli bir araçtır. Derin öğrenme, arama motorlarında popüler arama sorguları gibi önemli verileri analiz eder ve hedef kitlenizin ne istediğini sizin için tahmin eder. İçerik hazırlamanın fikir bulma, yaratıcı olma, farklılık yaratma gibi süreçlerinin çok zaman aldığını göz önünde bulundurduğumuzda sosyal etkileşimi artıran kaliteli içerikler üretmeniz oldukça fazla zaman alır. Derin öğrenme ise hangi konuda içerik hazırlayacağınız, hangi anahtar kelimeleri kullanacağınız ve bunları hangi hedef kitleye göstereceğiniz ile ilgili size yardımcı olur. İçerik pazarlama başarısı, sonuçların toplanıp analiz edilmesine ve neyin işe yarayıp neyin yaramadığını belirlemeye bağlıdır.

İçerik pazarlaması stratejinizi derin öğrenme yöntemiyle geliştirmek oldukça avantajlıdır. Çok sayıda veriyi hızlı şekilde yorumlayarak başarıyı artırır, maliyetlerinizi düşürür.

1 https://www.brightedge.com/news/press-releases/60-enterprise-marketers-set-use-artificial-intelligence-ai-content-marketing

2 https://www.forbes.com/sites/louiscolumbus/2018/02/25/10-ways-machine-learning-is-revolutionizing-marketing/#153294195bb6